ЕС удължи икономическите санкции срещу Русия

Действието на икономическите санкции срещу определени сектори на руската икономика е удължено до 2018

Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Съветът на ЕС удължи действието на икономическите санкции срещу Русия, насочени към финансовия сектор, енергетиката и отбраната и сферата на изделията с двойна употреба, до 31 януари 2017, съобщава Investor.bg, позовавайки се на българската пресслужба на ЕК.

Мерките бяха въведени на 31 юли 2014 първоначално за една година в отговор на действията на Русия, дестабилизиращи положението в Украйна. През септември 2014 тези мерки бяха засилени. Те са насочени към финансовия сектор, енергетиката и отбраната и сферата на изделията с двойна употреба.

В отговор Москва, която отрича обвинението, забрани вноса на селскостопански продукти от ЕС.

На 19 март 2015 Европейският съвет постигна съгласие да обвърже продължителността на санкциите с пълното прилагане на споразуменията от Минск, което по план трябваше да приключи до 31 декември 2015.

Тъй като споразуменията от Минск не бяха приложени изцяло до 31 декември 2015, Съветът удължи санкциите до 31 юли 2016. След като направи оценка на изпълнението на споразуменията от Минск, Съветът е решил да поднови действието на санкциите с още шест месеца до 31 януари 2017.

Икономическите санкции, чието действие бе удължено, ограничават достъпа до първичните и вторичните капиталови пазари на ЕС на 5 големи руски държавни финансови институции и техните мажоритарно притежавани дъщерни предприятия, установени извън ЕС, както и на три големи руски дружества в областта на отбраната и три големи енергийни дружества.

Налага се и забрана за износ и внос по отношение на търговията с оръжия, както и за износ на изделия с двойна употреба за военна употреба или за военни крайни потребители в Русия.

Санкциите ограничават достъпа на Русия до определени чувствителни технологии и услуги, които могат да бъдат използвани за нефтени проучвания и производство.

В допълнение към тези икономически санкции са въведени редица мерки на ЕС в отговор на кризата в Украйна, включително целенасочени индивидуални ограничителни мерки, а именно забрана за издаване на визи и замразяване на активи, понастоящем срещу 146 лица и 37 образувания до 15 септември 2016.

Решението е прието чрез писмена процедура и съгласно правилото за всички решения за продължаване на действието на ограничителни мерки - с единодушие.

Последни новини
Още от Новини