Кой спечели от Brexit

Шепа далновидни инвеститори използваха изхода от референдума в своя полза

Трейдъри. Снимка: Justin Chin/Bloomberg Трейдъри. Снимка: Justin Chin/Bloomberg

Часове след като решението на Великобритания да напусне ЕС се разпространи по целия свят през финансовите пазари, шепа далновидни инвеститори се оказаха на печалба.

Основният хедж фонд на мениджъра Криспин Оди добави над 15% в петък, пише Bloomberg. Това се случва благодарение на късите позиции, които заема от края на миналата година. Хедж фондовете, управлявани от компютър, сред които Winton Capital Management на Дейвид Хардинг, също отчитат печалби. Антъни Лоулър, мениджър управление на парите в GAM Holding AG в Лондон, смята, че тези хедж фондове са спечелили от залозите, че американските правителствени облигации, европейските облигации с фиксирана доходност и щатският долар ще повишат стойността си, докато при енергийния сектор и паунда ще има разпродажби. 

Всички те са измежду малкото, или поне малкото известни, които печелят, след като паундът се срина до най-ниското си ниво от 1985, световните пазари потънаха, а облигациите и златото отбелязаха ръст. Милиардерът Джордж Сорос, който си изгради репутация на добър инвеститор през 1992, когато спечели 1 млрд. долара със залог, че Великобритания ще девалвира паунда, предупреди британците дни преди вота, че подценяват истинската цена на Brexit и, че единствените спечелили ще бъдат спекулантите, търсещи да се възползват от едно такова решение.

Друг известен мениджър - Пол Тюдор Джоунс, управляващ хедж фонда Tudor Investment Corp., обяви пред инвеститорите миналата седмица, че вероятността Великобритания да напусне ЕС всъщност е по-голяма, отколкото залозите предвещават. Не е ясно дали неговият хедж фонд е успял да спечели от Brexit.

Залозите на Сорос

Сорос предупреди, че паундът ще спадне с поне 15%, по-вероятно 20%, в случай на Brexit и, че такава обезценка ще бъде по-лоша от онази през 1992.

„Днес има много по-големи и по-мощни спекулативни сили на пазара. Те търсят да се възползват от кривите сметки на британското правителство или гласоподавателите”, каза той пред Guardian във вторник. Инвеститорът се е отдръпнал от американските акции през първото тримесечие, добавяйки към портфолиото си злато.  Не е ясно дали е променил позициите си оттогава, както и дали е спечелил от Brexit.

Последни новини
Още от Новини