Данните за бюджетния дефицит подкрепят Гърция

Финансовите министри на страните он еврозоната се срещат за Гърция на 22 април

Алексис Ципрас, премиер на Гърция. Снимка: Simon Dawson/Bloomberg Алексис Ципрас, премиер на Гърция. Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Гръцката позиция, че не трябва да има допълнителни орязвания на бюджета, беше подкрепена от нови данни, показващи, че страната се представя по-добре спрямо очакванията, съобщава Bloomberg.

Бюджетният дефицит преди обслужването на дълга достига 3,4% от БВП през 2015. Премахвайки рекапитализирането на банките, което не е включено в дефиницията за първичния бюджетен баланс в спасителната програма за Гърция, страната регистрира първичен излишък от 0,7%, което е над целта за малък дефицит.

Гърция продължава трудните преговори с еврозоната и МВФ, като основна тема са мерките на икономии, срещу които да продължи отпускането на заеми за страната. Премиерът Алексис Ципрас не се съгласява с всички искания на кредиторите, твърдейки, че неговите предложения са достатъчни за постигането на целите.

Днес стана ясно, че Гърция ще повиши основната ставка по данък добавена стойност (ДДС) до 24% от сегашните 23%. Гърция обаче не иска да посяга към допълнителни орязвания на социални плащания и пенсии.

Страната остава най-задлъжнялата в еврозоната, като нивото на дълга и достига 176.9% от БВП за 2015. Все пак това е спад спрямо 180,1%, регистрирани през 2014.

Германският финансов министър Волфганг Шойбле каза на 20 април, че не е сигурен дали спасяването на Гърция ще е успешно, макар че има прогрес по по-неотложната задача да бъде завършен настоящия преглед на ситуацията в страната.

Финансовите министри на страните членки на еврозоната трябва да дискутират именно прогреса на Гърция по посрещане на исканията на кредиторите на среща утре – 22 април.

Последни новини
Още от Новини