Toyota спира производство след труса в Япония

Причината е липса на части

Поточна линия на Lexus NX в завода в Мията на Toyota Motor Kyushu Inc. на 8/8/2014. Photographer: Kiyoshi Ota/Bloomberg Поточна линия на Lexus NX в завода в Мията на Toyota Motor Kyushu Inc. на 8/8/2014. Photographer: Kiyoshi Ota/Bloomberg

Японският автопроизводител Toyota обяви в неделя поетапното спиране на голяма част от производството на коли в Япония от понеделник, 18 април след поредицата от земетресения на остров Кюшу, съобщи АФП.

Подобно на другите индустриални групи като Honda и Sony, в петък при първия трус затвори Toyota трите си завода в засегнатия район, сред които този в Мията, където се произвежда главно луксозната марка Lexus.

Поради липса на достатъчно части компанията реши да спре почти всички поточни линии на архипелага за 2-6 дни тази седмица.

Toyota, която основава производството на минимални складови наличности и оставка на части „навреме“ се надява на намали щетите като увеличи производството през уикенда и празниците. За 2016 компанията смята да произведе 10,2 млн. коли в света, от които 4,14 млн. в Япония.

Две големи земетресения бяха регистрирани в Япония за по-малко от два дни, загинаха десетки, а стотици бяха ранени.

 

Последни новини
Още от Новини