Ирландия и Финландия - на двата полюса в еврозоната

Очаква се Ирландия да се разшири с най-бърз темп тази година, безработицата във Финландия е на рекордни нива

Едната трябваше да бъде спасявана, а другата се превърна от „икономическо чудо“ в „новия болен човек на Европа“.

Макар че са заедно в това, което някои определят като "окови на общата валута", представянето на Ирландия и Финландия от финансовата криза насам е на двата полюса, коментира Bloomberg.

След като отчете зашеметяващ растеж от 7,8% за 2015 г., очаква се "келтският тигър" да се разшири с най-бързия темп в еврозоната тази година – 4,7%, сочи проучване сред икономисти на Bloomberg. Трябва да се отбележи обаче, че макар наличието на мултинационалникомпании донякъде да изкривява данните за БВП на Ирландия, страната отчита и сериозен ръст на заетостта от около 3% годишно.

Финландия, от друга страна, продължава да разочарова. Изоставайки от средното ниво за еврозоната от 2012 г. насам, прогнозите за ръста на брутния вътрешен продукт на страната са за скромните 0,5% през тази година, най-бавния темп след Гърция. Междувременно се очаква безработицата през 2015 г. да е достигнала върхови стойности от 9,4%, пише Investor.bg.

Провалът на компанията за потребителска електроника Nokia и затруднената хартиена промишленост често са определяни като причини за проблемите на Финландия. Standard & Poor’s намали кредитния рейтинг на страната от ААА, но увеличи този на Ирландия от ВВВ+, наложен през 2012 г.

Финландските критици на общата валута на Европа твърдят, че страната им ще бъде много по-добре, ако можеше да засили износа си чрез обезценяване на валутата. Ако направим сравнение с Ирландия, това, което продаваш – а и къде, е от жизненоважно значение. Докато Ирландия разчита на износа на компютри и фармацевтични продукти към САЩ, Финландия изпитва сериозни трудности, тъй като един от най-големите ѝ пазари за износ – Русия, е в рецесия.

Ирландия, за разлика от Финландия, използва и данъчното си облагане, за да насърчи големи мултинационални компании като Facebook, Apple, Google и Pfizer да се установят в страната. Корпоративната данъчна ставка на Финландия е 20%, докато на Ирландия е 12,5%, една от най-ниските в еврозоната. Преките чуждиинвестиции във Финландия дори се оказаха отрицателни през 2013 г., тъй като компаниите търсят инвестиции по-скоро извън страната, отколкото на местно ниво.

Правителството твърди, че липсата на конкурентоспособност е една от причините за нарастващата безработица, която е достигнала 9,4% през 2015 г. спрямо 7,7% през 2012 г. Предпочитано решение е намаляване на разходите за труд.

Според класация на Световния икономически форум обаче скандинавската страна е една от най-конкурентоспособните страни в света. Ирландия обаче е лидер, когато става въпрос за ефективност на пазара на труда.

Последни новини
Още от Новини