Технологичното сърце на Фукушима

Пет години след бедствието: ще стане ли Фукушима иновационен хъб

Стивън Стапчински, Bloomberg News. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Стивън Стапчински, Bloomberg News. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Япония харчи милиарди, за да се превърне провинция Фукушима в технологичен център. Тя се опитва да съживи и даде нов смисъл на областта, опустошена от земетресение и цунами точно преди пет години. Коментар на Стивън Стапчински, Bloomberg News в предаването First Up на Bloomberg TV.

 

Защо Фукушима? Как едно ядрено бедствие ще бъде превръщано в иновация?

Всъщност е много често срещано в света, среда на бедствия или ограничения да се превърне в технологичен център. Например, банкрутите в Детройт благоприятстваха изграждането на огромно технологично общество, заради евтините жилищни имоти. При Фукушима ситуацията е подобна. Те се опитват да използват държавни фондове, за да подпомагат разцвета на иновациите.

След ядреното бедствие във Фукушима на 11 март 2011, предизвикано от цунами и земетресение, там се работи с много роботи, които да правят това, което хора не могат. Заради радиацията не може да се влиза в съоръженията, за да се поправят. Полагат се огромни усилия. Разработват се и се използват роботи от цял свят, за да се работи по съоръженията на Фукушима. Само в Япония има 18 компании, които са стартирали програми в областта на роботиката и в момента отбелязват голям напредък. В момента обаче, огромна част от дейността се извършва в Токио, но надеждите са, че сърцето на роботиката ще бъде изместено в префектура Фукушима.

 

Днес отбелязваме 5 години от бедствието във Фукушима. Но какви препятствия трябва да бъдат преодолени, за да се превърне този район в действащ технологичен хъб.

За жалост доста от роботите се произвеждат в Токио, защото там е интелектуалната сила на Япония. Там са базирани компаниите. Това, което се очаква да се случи, е правителството да поеме инициатива, чрез която Фукушима да привлече интереса на изследователи и компании. Най-голямото препятствие, разбира се, ще бъде самата радиация. Брегът не е радиационен, но 7% от префектурата е необитаема, заради високите нива на радиация. Съществува стигма, колкото и да се говори, че в голяма част от префектурата може да се живее. Съоръженията и сградите, които правителството строи, са съвсем безопасни, за да бъдат обитавани от хората, но стигмата е много устойчива. Да заведат семейството си от Токио в префектура Фукушима, за да се занимават с изследвания, остава огромна бариера за много хора.

 

Това ще бъде голямо предизвикателство. Стивън, какво прави правителството, за да го преодолее?

На първо място се дават много субсидии и данъчни облекчения на компаниите, които искат да правят проучвания или да отворят офиси и търговски обекти в префектура Фукушима. Освен това, се изграждат свръх-модерни съоръжения, които да бъдат използвани от изследователи за експериментални проучвания. Създава се тестова среда, не само за роботи, но и за учените, които се занимават с проучвания на ефекта на радиацията върху растителния и животински свят. Това са съоръжения, които не съществуват и не биха могли да съществуват в Токио. Предполага се, че тези мерки ще привлекат талантите и техните семейства.

 

Последни новини
Още от Новини