Медесин: Пазарите още са твърде скъпи

Коментар на Жан Медесин, Carmignac Investment в предаването On the Move с Гай Джонсън

Жан Медесин. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Жан Медесин. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Какво е посланието, което китайците изпращат веднага, след като се върнаха от ваканцията след лунната нова година?

Мисля, че посланието, което изпращат е, че може би е твърде силно, за да е трайно. Мисля, че в Япония имахме също толкова силно шоково движение преди няколко седмици, когато бе въведена тази политика на отрицателни лихвени проценти, малко след като BoJ отказа да прилага подобна политика. Интересно е, че комуникацията се основаваше на фиксирането на юана спрямо долара, а не върху кошница от валути, което се предполагаше да бъде новият начин за стимулиране на валутата. Така че, очевидно има много трескавост в централните банки и опити да се шокират пазарите. Тези опити да успешни днес, но ще бъда много изненадан, ако бъде даден старта на нов тренд на стабилизиране на китайската валута.

 

Ако това не се случи, ние чухме изказвания през уикенда на шефа на централната банка, кажете ми какви ще бъдат следващите стратегически ходове, защото централните банки по света се опитват да подпомогнат икономиките на държавите в районите си. Какви са ходовете, които очаквате от страна на китайците?

Мисля, че ще чуваме все повече и повече „големи приказки“ от страна на банките за това какво искат да направят, но в действителност ако те се окажат без амуниции за реално влияние, то тяхното въздействие ще бъде доста ограничено. Да очакваме ли още стратегически решения, свързани с отрицателни лихви? Отговорът е – да, вероятно можем да очакваме. Можем ли да очакваме още намеси в полза на ликвидността от страна на европейските централни банки? Да, можем. Да очакваме ли още напътствия от страна на китайската банка? Да. Но мисля, че това, което има значение за инвеститорите, е не какво може да се очаква в сферата на комуникациите и дори не в сферата на мерките, които се прилагат, а какво ще бъде влиянието на тези мерки. И е доста интригуващ фактът, че днес, когато имаме ужасяващи данни за японския БВП, наблюдаваме отскачане от японските пазари, точно на база на този рисков тренд, който описвате. Но този тренд е много коварен, ако инвеститорите решат да се облегнат на него.

 

Би ли продавал при това оживление?

Абсолютно!

 

На фондовите пазари?

Определено!

 

При всяко подобрение, което виждаме от тук нататък, бихте се включили.

Не мисля, че имаме каквато и да било модулация по отношение на икономическите фундаменти, което е оправдано, ако наистина искаш да уловиш раздвижването и като цяло да останеш сред инвеститорите. Базисната макроикономическа картина не е много подкрепяща. Картината на корпоративните доходи по света също е доста мъглява. Не виждам никаква причина да считам пазарите за евтини. Въпреки че от началото на годината до сега, някои пазари отбелязаха от 10 до 15 процента в зависимост от региона, като отчетем от къде тръгваме и през какви мудни доходи преминахме през миналите години, не можем да кажем, че пазарите внезапно са станали евтини. Те все още са доста скъпи. 

 

Последни новини
Още от Новини