Япония увеличи санкциите срещу Северна Корея

Причината е ядреният опит и изстрелването на ракета от страна на Пхенян

Шиндзо Абе, премиер на Япония. Снимка: Chris Goodney/Bloomberg Шиндзо Абе, премиер на Япония. Снимка: Chris Goodney/Bloomberg

Япония увеличи санкциите срещу Северна Корея в отговор на ядрения опит, който страната направи през януари и изстреля с ракета спътник на Земята в неделя (7 февруари).

Сред вече въведените санкции е забрана за влизане в японските пристанища на всички кораби от Северна Корея, а вече са въведени и нови ограничения, които касаят пътуванията между двете страни. Забранени са и паричните преводи за над 100 хил. йени ($870).

На 7 февруари Северна Корея изстреля балистична насочваща се ракета, с която изведе в орбита сателита за наблюдение на Земята Kwangmyongsong. Тези действия на Ким Чен Ун донесоха на страната неодобрение от страна на САЩ, Япония, Южна Корея и дори Русия и Китай, с които Пхенян поддържа добри отношения.

Президентът на САЩ Барак Обама заяви още преди изстрелването на ракетата, че то би било в разрез с множество резолюции на Съвета по сигурността на ООН, както и че ще „представлява още едно провокативно и дестабилизиращо действие“.

 

 

Последни новини
Още от Новини