Богданов: Българският експорт е резистентен на негативни външни влияния

Коментар на Лъчезар Богданов от Industry Watch, 09.02.2016

Българският експортно-ориентиран сектор се оказват изключително резистентни на всякакви негативни външни развития, като неблагоприятната обстановка в Китай, политическите кризи в Гърция, бежанската криза, военните конфликти и драстичния спад на енергийните суровини. Така  Лъчезар Богданов от Industry Watch коментира в предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria новината, че експортният сектор успява да реализира ръст от 5,2%. 

рез последните години българският експорт се развива и расте при спадащи средни цени".

Ръст на износа се наблюдава във всички водещи пазари, отбеляза Богданов, като посочи, че "ръстът на износа към САЩ е видим", както и към съседни страни, като Сърбия и Македония. "Минимален спад има за Турция, но тя остава сериозен партньор, а в Китай също имаме развитие", коментира експертът.

"Друго, което трябва да отчитаме е, че продължава увеличаването на експорта на браншове, които изнасят готова продукция, а не просто суровини. Автоиндустрията е една от тях".

"България се утвърждава, като много отворена икономика и много зависима от глобалните пазари, каза още Богданов. За последните шест години износът се удвои и това е действителният и безспорен двигател на българската икономика след 2008 година". 

Има добри тенденции за развитие на износа и този тренд може да се запази и за 2016 година, прогнозира експертът.

Повече може да видите във видеото:

 

Последни новини
Още от Новини