Излизането на Гърция от еврозоната е затворена глава

Мигрантската криза може да струва скъпо на Атина, смята Янис Стурнарас

Снимка: Simon Dawson/Bloomberg Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Гуверньорът на централната банка на Гърция Янис Стурнарас заяви в интервю за Financial Times в петък, че очаква икономиката на страната да се върне към растеж през втората половина на годината и че рискът от излизане на страната от еврозоната вече не е актуален.

Според Стурнарас въпросът с излизането на Гърция от еврозоната е "затворена глава", пише Investor.bg.

„През 2016 ще регистрираме отрицателно икономическо наследство от последното тримесечие на 2015. Може да имаме положителен растеж в последните две тримесечия на тази година", посочва управителят във видео интервю за изданието.

Същевременно Стурнарас призова лявото правителство в Атина да приложи реформите, договорени с международните кредитори, предупреждавайки че при отстъпление има риск икономиката да не издържи.

Той посочва, че мигрантската криза може да струва скъпо на Гърция.

Повече от 800 хил. бежанци и мигранти, бягащи от Сирия, Афганистан и други, засегнати от войни държави, пристигнаха от Турция в Гърция през 2015, предприемайки рискованопътуване по море, често в надуваеми лодки.

„Направените от нас анализи сочат, че ползите (от подобен тип миграция) са за приемащите държави, а за транзитните държави има предимно разходи", отбелязва Стурнарас.

По думите му мигрантският поток струва на Гърция между 0,3-0,4 на сто от брутния вътрешен продукт на страната.  

Последни новини
Още от Новини