Над $700 млрд. инвестиции в бизнес имоти през 2015

Ню Йорк изпреварва Лондон по обем на инвестиционни нива

Общият обем на директните инвестиции в бизнес имоти е достигнал малко над 700 млрд. долара през 2015 г. – почти колкото и през 2014 г., сочат данни на консултантската компания JLL, цитирани от онлайн изданието worldpropertyjournal.com.

Обемът на инвестициите от миналата година е само със 7 на сто под пиковите равнища, регистрирани през 2007 г., сочат още данните. Силата на щатския долар обаче подценява реалното ниво на активността. При фиксиран обменен курс на долара обемът на инвестициите щеше да достигне над 765 млрд. долара, изчислява компанията.

За тази година също се очаква умерен ръст на инвестициите в бизнес имоти на фона на засилената активност на институционалните инвеститори, които продължават да насочват капитали към сектора заради по-високата доходност.

Според прогнозите през тази година ще се засилят вложенията в алтернативните сегменти от пазара, каквито са жилищата за студенти, имотите, свързани със здравеопазването, както и частните жилища за пазарите извън САЩ, пише Investor.bg.

Секторът на недвижимите имоти отново се утвърждава като основен двигател на икономическия растеж в установените и развиващите се градове по света, посочва консултантската компания. В 30-те водещи града, наблюдавани от JLL, са реализирани близо половината от глобалните инвестиции в имоти през 2015 г., сочат данните на компанията. 

Според Колин Дайър, изпълнителен директор на JLL, обемът на инвестициите в бизнес имоти ще надхвърли 1 трлн. долара към 2020 г. Т.нар. “голяма шесторка” - Ню Йорк, Лондон, Токио, Париж, Хонконг и Сингапур, ще продължи да води по отношение на обема трансакции, но все повече от развиващите се градове ще ги конкурират за място в топ позициите на инвестиционните класации.

Експертите посочват, че търсенето на първокласни активи в най-глобализираните метрополиси по света е достигнало нов рекорд през 2015 г. Ню Йорк е изпреварил Лондон по обем на инвестиционните нива, като активността в двата града представлява 13 на сто от световната икономическа активност.

Почти половината от глобалните топ 30 са градове в САЩ. Сиатъл, Сан Диего и Маями регистрират рязък ръст на инвестиционната активност. Забелязва се силен интерес към т.нар. от компанията “нови глобални градове”, в които попадат Сан Франциско, Сиатъл, Мюнхен, Маями и Мелбърн.

Директните инвестиции в бизнес имоти на развиващите се пазари са се свили с една трета на годишна база до 5,5 на сто от общия обем в глобален мащаб от 8 на сто през 2014 г. Шанхай и Пекин обаче записват по-силна година и са единствените нововъзникващи градове в топ 30 на JLL. В класацията за първи път попадат Мадрид и Милано, където е отчетен най-силен ръст на инвестициите в Европа.

Последни новини
Още от Новини