Евтиният петрол тежи на руската икономика

Финансовият министър на Русия Антон Силуанов, 14.01.2016

Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg *** Local Caption *** Anton Siluanov Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg *** Local Caption *** Anton Siluanov

Коментар за Bloomberg на министъра на финансите на Русия Антон Силуанов за състоянието на икономиката на страната.

 

Антон Силуанов, министър на финансите на Русия:

Ако публичните финанси не бъдат актуализирани спрямо текущите условия, можем да очакваме голям дефицит, висока инфлация и девалвацията на местната валута. Такъв сценарий видяхме през 1998-1999. Той може да се повтори, ако не балансираме публичните си финанси. През 1998 и 1999 приходите на държавата се понижаха с 10% спрямо БВП заради високата инфлация. Случи се извън нашия контрол на фона на високата инфлация и последващото повишаване на разходите за заплати, инфраструктура и публични харчове. Не трябва да правим същата грешка. Трябва да актуализираме бюджета, за да отговорим на новите икономически условия.

Райън Чилкот, Bloomberg:

В някои пера от бюджета не се очаква да бъдат предприети съкращения на държавните разходи. Например, разходи в сферата на сигурността и отбраната, социалната сфера. При смяна на правилата, не е ли нормално да видим свиване на разходите и в тези области?

Антон Силуанов:

Засега не смятаме да предприемаме съкращения в сферата на сигурността и отбраната. Ще видим първо първоначалните ефекти от водената политика. Това, което искам да кажа е, че трябва да мислим в перспектива. Проблемът, който имахме през 1998 и 1999 е, че не разполагаме с достатъчно налични ресурси. Тази година обаче трябва да приемем такива мерки, които да ни позволят да балансираме публичните финанси през 2017, 2018 и 2019 година, а и след това.  

 

 

Последни новини
Още от Начало