Гиков: Конкурсът за концесията на „Летище София" ще бъде във фокуса на пазара

„Летище София" ще бъде на фокус при пазара на сливания и придобивания, каза Юлиан Гиков, изп. директор на Райфайзен Инвестмънт

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Позитивна новина за местния бизнес е постепенното прекъсване на негативната тенденция от последните 5-6 години, в която чуждестранните инвеститори напускаха страната. 2015 година беше умерено позитивна за пазара на сливания и придобивания в България. Количествените характеристики са 40 осъществени сделки и общ обем на пазара 1.5 млрд лева. Това коментира в предаването Investbook Юлиан Гиков, изпълнителен директор на Райфайзен Инвестмънт и директор сливания и придобивания за Югоизточна Европа.

Сред най-значимите сделки на пазара на сливания и придобивания Юлиан Гиков посочи сделките за продажба на български компании, които са привлекли интереса на глобални лидери, стратегически или финансови играчи. Сред тях е продажбата на завода за плочки KAI GROUP, ключова сделка за региона, която привлече най-големия играч в сектора – американският производител на подови настилки Mohawk Industries с пазарна капитализация от 13 млрд. долара. 

Пазарът през 2016 г. ще бъде на задоволителни нива по отношение на бъдещи сделки, смята Гиков. Интерес ще представляват приватизационните сделки. Конкурсът за концесията на „Летище София“ ЕАД ще бъдат на фокус при пазара на сливания и придобивания, заявява още изпълнителният директор на „Райфанзен Инвестмънт“.  

Повече вижте в следващото видео:

 

Последни новини
Още от Начало