Британското членство в ЕС изисква предоговаряне на условията

Трябва да бъде обсъден разумен пакет от мерки с цел задържане на Лондон в блока, смята Меркел

Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

„През следващите седмици е особено важно да вземем решения в наш интерес, за да подготвим разумен пакет, който да позволи Великобритания да остане в ЕС", каза канцлерът Aнгела Меркел преди вечерята си с британския премиер Дейвид Камерън във Вилдбад Кройт, Южна Германия, предава Investor.bg.

Там протича конгресът на Християнсоциалния съюз - баварския клон на управляващия консервативен блок ХДС/ХСС. „Но в крайна сметка, разбира се, решението ще вземат британските граждани", добави тя.

Меркел потвърди в реч пред конгреса на ХСС, че е против въвеждането на ограничения в броя на приеманите годишно в Германия бежанци и мигранти.

Лидерът на ХСС Хорст Зеехофер предлага през 2016 в Германия да бъдат приети не повече от 200 000 мигранти, което е под една пета от приетите миналата година над 1 милион.

Ангела Меркел обаче заяви, че възнамерява да ограничи бежанския поток в ЕС, като същевременно се запазва свободата на движение в блока, отбелязва Ройтерс.

„Крайно важна задача за мен е не само съществено съкращаване на притока на бежанци, но и запазване на принципа за свободно придвижване във вътрешността на Европейския съюз“, заяви германският канцлер на закритото заседание на ХСС в Бавария.

Властите и инфраструктурата на провинция Бавария бяха особено тежко засегнати от масовия мигрантски поток. Огромното мнозинство от регистрираните в Германия 1,1 млн. бежанци през 2015 са влезли в страната през южната граница на Бавария, отбелязва DPA.

Последни новини
Още от Новини