Петков: Влизаме в 3500 аптеки в САЩ

Български пробиотик има шанс да стъпи на пазара на лекарства, като първото био-лекарство, способно да замести антибиотиците, каза Кирил Петков от Proviotic

Кирил Петков. снимка: Bloomberg TV Bulgaria Кирил Петков. снимка: Bloomberg TV Bulgaria

В сегмента на хранителните добавки, само в САЩ се конкурират над 2000 компании с около 200 хил. продукта, но много малко от тях инвестират в истинска наука. Повечето наблягат на опаковка и реклама. Това каза в предаването InvestBook на Bloomberg TV Bulgaria Кирил Петков, акционер в Proviotic. Инвестициите в развойна дейност и наука, които прави компанията, са над 50% от продажбите.

„В момента компанията ни е на две години, но успяхме да достигнем продажби над 1 млн. долара и то само с един продукт“, каза Петков и допълни, че краткосрочните им очаквания са за ръст над 5 пъти.

Продуктът ProViotic се радва на вниманието и референциите на Опра Уинфри и Wall Streat Journal, но поради наводнения с хранителни добавки пазар и девалвиралото доверие у потребители и специалисти към този тип продукти, е необходимо да се работи в тясно сътрудничество с утвърдени имена в областта на науката: „Чрез партньорства, като нашето с Harvard University, трябва да се докажеш, като по-добър на пазара“.

„Нашата цел е през следващите от 3 до 5 години да влезем с ProViotic на пазара на лекарства. Вече имаме клинични изследвания в ИСУЛ. Следващата стъпка e голям клиничен тест, като целта е да станем първото био-лекарство, което да замества антибиотиците“.

„Целта ни е не да навлезем в най-лесните пазари, а в най-конкурентните“, категоричен е Петков.

Следващото голямо предизвикателство са аптеките на CVS в САЩ: „Вече имаме подписан договор с 3500 аптеки в САЩ, но има няколко препятствия", сподели Петков. По думите му, предстоят проверки, според които „сравнително малката българска компания на четвърти километър“ трябва да докаже, че отговаря на стандартите на американските фармацевтични компании. „Ако успеем да се справим със CVS ще бъдем първата българска компания, която е влязла на този пазар и продажбите ни ще скочат многократно“.

Чуйте още: 

 

Последни новини
Още от Новини