Дянков: Трябва ни ясна икономическа политика

През 2015 имаше много обещания, но реално годината беше празна и изчаквателна за икономическа политика, коментира Симеон Дянков, бивш вицепремиер и финансов министър в предаването "Бизнес старт", 29.12.2015.

Симеон Дянков. снимка: Bloomberg TV Bulgaria Симеон Дянков. снимка: Bloomberg TV Bulgaria

През 2015 имаше много обещания, но реално годината беше празна и изчаквателна за икономическа политика. Не се случиха обещаните промени. Случиха се две положителни неща, усвояването на еврофондовете и добрата политика на България спрямо мигрантската вълна. Това каза Симеон Дянков, бивш вицепремиер и финансов министър, в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria. Новата стратегия на министър Московски за решаване на проблемите на БДЖ е добра, но рискова, а намирането на концесионер за летище Пловдив – трудно, но възможно. Министър Бъчварова има шанса да остане в историята с една много полезна стъпка в МВР. Дянков прогнозира и консолидация в банковата, застрахователната и пенсионноосигурителната система след предстоящите стрес тестове догодина.

През 2015 се случиха две положителни неща, каза Дянков: „Първо, доброто усвояване на европейските фондове, особено след проблемите 2014 година, когато част от тях бяха спрени. В сферата на земеделието бяха усвоени близо 4 млрд. лева, а в транспорта и екологията - около 2,5 млрд. лв“.

Вторият голям успех, по думите на политика, е била добрата политика на България спрямо мигрантската вълна:

“България за сега, като политики, стои трезво, смислено и успешно. Дано и през новата година се държим така“.

„Извън еврофондовете, което не е икономическа политика, а по-скоро е финансова, имаше доста идеи, хвърлени в политическото пространство, които реално не се случиха“, каза Дянков. Той, все пак остана оптимист, че тези идеи могат да се случат през 2016.

По думите на Дянков, другата област, за чието реформиране се говореше още повече, е здравеопазването: „Там се хвърлиха доста, и в голямата си част противоречиви, идеи. Наляха се още повече пари, а дефицитът стана още по-голям от предишната година, без да се случат реални промени към по-добро“.

На въпроса, дали има ли предвидимост на българската икономика Дянков бе категоричен:

„Не бих казал, че има предвидимост и особено връщане към предвидимост на българската икономика. 2015 беше, до голяма степен, извънредна година. Икономическият растеж изцяло се определяше от използването на европейски средства. Това няма да се повтори през следващите няколко години. В този смисъл 2015 беше различна“.

Трябва да се намери начин, по който икономиката да расте без евросредства. Нужна е истинска икономическа политика, която да зависи от правителството и от български политики, подчерта Дянков.

Относно идеята за въвеждане на данък уикенд, политикът каза, че е бил „недомислица“:

„Създаде се, особено в края на годината, лошо чувство в бизнеса относно способността на правителството да работи добре с бизнеса. Въвеждането му ще пречи повече, отколкото помага. Смятам, че от гледна точка на данъчната политика би било добре още няколко години да задържим данъчната система без промяна“.

Притеснително според Дянков е, обаче, че България вече не се счита за финансово стабилна държава, както беше до 2011 година и страната ни е влязла в дългова спирала. Той заяви, че това вече е факт и „през последните три години сме увеличили двойно дълга си.“

„Не е трудно, ако се развиваме така, да се изчисли, колко още години ще ни трябват, за да достигнем до абсолютния праг за страните от ЕС – 6 години“.

Това може да се промени, каза той и други държави са се справяли с подобни предизвикателства, но посочи четири ключови сектора, които трябва да бъдат реформирани, за да се намали дефицита:

- енергетика,

- транспорт,

- силови министерства

- здравеопазване.

В енергетиката, през 2015 се заговори за реформи, подчерта Дянков, и изрази надежда, че тези реформи ще се случат през 2016.

По думите му се върви по естествен път към фалит на БЕХ. Главните виновници за задлъжнялостта му са политиците в няколко поредни правителства и „около 2,5 млрд. са чисто политически грешки“. За това правителството трябва да поемат плащанията на тази част от дълга, макар и чрез разсрочени плащания в течение на няколко години. Дянков определи БЕХ, като гнездо на корупция, за което единственото решение е да бъде премахнато. Що се отнася до НЕК, политикът препоръча компанията да премине през оздравителен процес и да се създаде НЕК-2, върху която да не тегнат стари лоши договори.

Дянков потвърди прогнозата си, че „бомбата енергетика ще избухне в лицето на правителството“ и каза, че „това ще стане през есента на 2016 година“. Той допълни, че надеждата за голям заем ще забави проблемите, но никоя голяма банка няма да даде заем.

За либерализацията на цените на електроенергията и опасенията, че процесът ще доведе до 20% ръст на цените на тока за домакинства и бизнес, Дянков каза, че благодарение на рязкото намаляване на цените на петрола в световен мащаб, не очаква особено увеличение на цените нито за домакинствата, нито за бизнеса.

Относно енергийната зависимост на България от Русия, Дянков каза, че „основният проблем е извън България – в ЕС“.

„Едновременно със спирането на Южен Поток върви процес „Северен поток 2“, който е в явно противоречие на общата, уж, политика на независимост от Русия. Оказва се, че за Източна Европа не може, но за Северна Европа може да е свързана с Русия. Това, което България трябва да продължи, е да бъде много твърда по тази тема, заедно с Полша. Защото, ако се получи „Северен поток 2“, тогава можем да забравим за общ фронт срещу руската енергийна и геополитика в Европа“.

Новата стратегия на министър Московски за решаване на проблемите на БДЖ е добра, но рискова, а намирането на концесионер за летище Пловдив – трудно, но възможно. Министър Бъчварова има шанса да остане в историята с една много полезна стъпка в МВР. Дянков прогнозира консолидация в банковата, застрахователната и пенсионноосигурителната система след предстоящите стрес тестове догодина. 

Чуйте още: 

 

Последни новини
Още от Новини