Телевизорите поевтиняха, книгите поскъпнаха

Бензинът донесе нова дефлация през ноември

Дигиталният натиск върху книгите принуди утвърдени вериги като B&N да започнат да продават други стоки. снимка: Yana Paskova/Bloomberg Дигиталният натиск върху книгите принуди утвърдени вериги като B&N да започнат да продават други стоки. снимка: Yana Paskova/Bloomberg

НСИ отчете дефлация от 0.1% на месечна база и 0.4% на годишна база, като освен поевтиняването на горивата натежават и други фактори.

Инфлацията от началото на годината  е също минус 0.4%. 
Средногодишната инфлация за периода декември 2014 - ноември 2015 г. спрямо периода декември 2013 - ноември 2014 г. е минус 0.1%, съобщи НСИ.

Месечното понижение се дължи на спад на храните и безалкохолните - с 0.1%, транспорта - с 1.7%, комуникационните услуги - с 0.1%.
Но годишна база обаче храните поскъпват с 0.3%, а най-много - съответно с 3.5% и 2.7%, поскъпват културните и образователни услуги. Това обаче щедро се компенсира от поевтиняването на транспортните услуги с 8.3% спрямо миналия ноември.

Въпреки че спадът при горивата на годишна база достигна 13.5% през ноември, темпът на понижение заглъхва поради базов ефект. Силно намаляват и автомобилите - с над 10% и черната техника, като при телевизионните и радиоприемници то достига 7.7%. Това се случва въпреки поскъпването на долара спрямо миналия ноември, като причината е засилващата се конкуренция и развитието на технологиите.

В същото време цените на книгите са отбелязали ръст с 8.7% спрямо година по-рано.

Последни новини
Още от Новини