Gazprom планира среща с еврокомисаря по конкуренцията

Причината са обвиненията срещу Gazprom от страна на ЕК

Gazprom - лого. Снимка: Oliver Bunic/Bloomberg Gazprom - лого. Снимка: Oliver Bunic/Bloomberg

Руската петролна и газова компания Gazprom иска среща с еврокомисаря по конкуренцията Маргарет Вестагер през следващия месец заради обвиненията, отправени към към коmпанията, съобщава Bloomberg. Европейската комисия обвини Gazprom в некоректни от гледна точка на антитръстовото законодатеслтво ценови и пазарни политики на газовите пазари в 5 държави в Източна Европа, сред които и България. 

Заместникът на главния изпълнителен директор на Gazprom Александър Медведев планира да се срещне с Вестагер в Брюксел през декември, каза говоритлят на компанията Сергей Купрянов по телефона пред Bloomberg без да дава повече подробности. Разговорите трябва да се проведат преди 15 декември, когато е насрочено изслушването по обвиненията на ЕК към Gazprom, казаха пред Reiters запонати със случая.

Русия разчита на енергийните ресурси за почти половината от бюджетните си приходи. Страната е в трудна икономическа ситуация, като влезе в рецесия за първи път от 6 години след поевтиняването на суровините и налагането на икономическите санкции. 

Gazprom не приема обвиненията, като Медведев заяви през септември от името на компанията, че „силно бихме желали тези въпроси да не се политизират“. Тогава компанията направи предложения за решаването на проблема с обвиненията, но по-рано през ноември Вестагер каза, че е прекалено рано да се каже дали решенията, предложени от Gazprom, ще решат проблема. Поевтиняването на петрола доведе и до спад в цената на газта на Gazprom в Европа до най-ниското ниво от над 10 години. Въпреки това обвиненията на ЕК остават, защото едно от тях е свързано с начина, по който се извършва ценнообразуването на газта. 

 

Последни новини
Още от Новини