Камерън обеща модернизация на армията

Гай Андерсън, старши анализатор IHS

Гай Андерсън, старши анализатор IHS коментира в студиото на Bloomberg предложението на министъ-председателят Дейвид Камерън за модернизация на британската армия. Гай Андерсън разговаря с Анна Едуардс и Бенджамин Кац и Гай Джонсън от Bloomberg.

 

Дайте ни някакъв контекст за това, което чухме от британското правителство вчера. През 2010 имаше големи съкращения в армията, някои от тези промени ще бъдат въведени след доста време, нали?

Бенджамин Кац, Bloomberg:  Цялата индустрия очакваше с голямо нетърпение тези изявления, откакто Камерън спечели изборите се говореше за това, или поне от май месец.

Това е първият преглед на доклада на стратегическата отбрана от 2010 година насам и той съдържа някои доста важни точки -  не очаквахме например Boeing да спечелят договор за своя самолет P8 – военноморският противолодъчен самолет, освен това имаме и General Dynamics с повече от 600 разузнавателни машини, които ще бъдат включени в нови отряди, и F-35. Lockheed Martin спечелиха огромен договор за 138 самолета, които ще станат част от военновъздушните сили на Обединеното кралство.

На последно място – големият въпрос, които произлезе от това е – определено ще има добри новини за доставчиците, Великобритания има много голяма експозиция към програмата F-35 и това е добре нея. От друга страна е въпросът къде да се насочат инвестициите, защото правителството смяташе да закупи и 13 военни кораба Тип 26, но сега ще закупи само 8.

Така че като вземем предвид всичко това ще много интересно да видим как ще бъде разчетено от фондовия пазар.

 

Отбранителният сектор със сигурност го очаква от доста време, но доколко събитията от Париж промениха мисленето? Ще видим ли краткосрочни промени в това къде харчим парите си в Обединеното кралство?

Гай Андерсън, старши анализатор за IHS:  Да, до известна степен и това беше напълно очаквано миналата седмица след ужасяващите атаки в Париж. Очаквахме някои промени в последния момент и Парижките атаки специално бяха споменати в Доклада на стратегическата отбрана. Много е трудно да кажем как е изглеждал този доклад преди паржиките атентати, но е възможно да е имало върху акцент върху спецификите.

 

Повече средства или промяна на акцента?

Гай Андерсън: Невъзможно е да се каже. Вижте, рискът съществуваше и преди атаките от Париж, знаехме каква е заплахата, така че е много трудно да се каже, но имаше акцент в тази насока и атаките бяха споменати, така че това със сигурност промени мисленето.

 

Много е интересно как това не е просто преглед на отбраната, но и стратегия за защита на промишлеността, да се помогне на засегнатите от тези събития бизнеси да изнасят, нали? Не става въпрос само за това какво харчи правителството на Обединеното кралство, но как позиционира британските производители в сектора за износ към останалия свят.

Гай Андерсън: Интересно е, че в края на доклада имаше обещание за обновяване на политиката по стратегическа отбрана. Видяхме, че правителството подчерта подкрепата си  към износителите.

Видяхме нещо подобно и в доклада от 2010, но този път наистина работи по изпълнението тези обещания. Ще има специално звено в отдела по търговия и инвестиции, което да договаря междуправителствени споразумения и така британското правителство  ще може да бъде по-гъвкаво по отношение на плащанията.

 

На какви пазари ще изнасяме? Колко променен изглежда светът, изправени сме пред ситуация, в която се питаме колко държави от НАТО ще успеят да достигнат до 2-та процента и какъв ще е натискът те да бъдат достигнати? Колко държави по света ще променят мисленето си по отношение на харченето на пари, как изглежда пазарът на износ в момента?

Бенджамин Кац, Bloomberg:  Това винаги е нож с две остриета, но в момента изглежда доста обещаващо за отбранителните компании, мисля, че през последните години се натрупаха много конфликти,  особено в последно време, така че виждаме увеличение на бюджета за отбрана в източна Европа.

Литва и Полша са притеснени от действията на Русия в региона, но в същотъо време югозападна Азия е много обещаващ пазар. Има и голямо растеж от държави като Малайзия, Тайланд, Филипините.

Бих казал, и мисля, че ще се съгласите с мен, че това е в областта на корабното дело, военоморския флот. Това се дължи на Китай и дейността им в Южнокитайско море. Те строят изкуствени острови, на които базират военните си части, докато завземат своята част от  Южнокитайско море, което предизвиква много конфликти в региона.

Третото нещо е огромния конфликт в Близкия изток – Саудитска Арабия , кеото също е много спорно, а Обединеното кралство е голям доставчик на Саудитска Арабия. Дейността на Ислямска държава също оказва дългосрочно влияние в цяла Европа.

 

Кои бизнеси са в най-добра позиция да продават продуктите си след ужасните атаки в Париж. Видяхме, че акциите на някои от компании от отбранителния сектор се справят доста добре, а инвеститорите предвиждат, че продажбите ще се увеличат, има ли сфери, които ще спечелят от това?

Гай АндерсънРазбира се, първо трябва да се съглася с коментарите на Бен за износа, особено след Париж. Ако специално наблюдаваме отговора на някои от западните сили по отношение на ударите им в Сирия, компаниите, които ще имат полза са тези, които произвеждат защитни системи, които да защитават самолетите ни във вражеска територия.

Компании като Chemring щебъдат в добра позиция да извлекат полза.

 

Последни новини
Още от Новини