Български: "Сирма Груп" е искрата, която ще доведе други компании на БФБ

Георги Български, член на Съвета на директорите на Българска фондова борса-София АД (БФБ) във "В развитие", 23 ноември

Георги Български. снимка: Bloomberg TV Bulgaria Георги Български. снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Първичното публично предлагане (IPO) на Сирма Груп Холдинг АД е искрата, която ще доведе след себе си много нови ИТ компании на капиталовия пазар, смята Георги Български, член на Съвета на директорите на Българска фондова борса-София АД (БФБ).

Успешното IPO на софтуерната компания показа, че инвеститорите подкрепят добрия мениджмънт и добрите корпоративни практики, допълни Български в ефира на Bloomberg TV България.

„Инвеститорите, най-вече институционалните, изпитват жажда за такива компании. Надяваме се, че Сирма е началото на привличането на други ИТ компании. Сирма е искрата, която може да запали огъня на IPO-тата на българския пазар“, каза той, добавяйки: "Но подобни компании със сериозна бизнес активност, добро корпоративно управление, отворен и етичен мениджмънт, не са преобладаващите на нашия пазар. Разбира се, има достатъчно такива."

Български коментира още, че на пазара се търсят компании, които работят при високи международни стандарти. Има налични средства за инвестиции - около 9 млрд. лева активи на пенсионните фондове, над 70 млрд. лева депозити в банковата система. Това, което е много приятна изненада е, че вече има достатъчно на брой инвестиционни банкери, някои от борсовите членове сами провокират дискусията. Ние, от своя страна, сме изразили безрезервен ангажимент за подкрепа към всички наши членове, за да бъдат привлечени качествени компании на борсата. 

Георги Български съобщи още, че пазарният оператор се е спрял на около 30 непублични компании, за които счита, че капиталовият пазар може да бъде алтернатива за финансиране. Всеки две години извършваме анализ на 1000 непублични компании, разказа финансистът. От тях се избират около 100 компании, които биха били интересни за инвеститорите и биха набрали капитал през борсата. Спираме се на около 30, които каним на среща и с около една трета до 50% успяваме да се срещнем и да представим възможностите за финансиране през борсата. Оттам нататък оставяме нещата в ръцете на инвестиционните банките, обясни процеса Български. Тази селекция се прави за втори път.

Като цяло финансистът оцени, че IT секторът е много подходящ за финансиране през капиталовия пазар, тъй като компаниите „разполагат с интелектуален потенциал, с няколко машини, но не разполагат с обезпечения за кредити“.

Критериите, по които БФБ е пресяла тези около 30 потенциални дружества, включват: добър и етичен мениджмънт, размер на активите и приходите, който да е интересен и оправдава листване на капиталовия пазар, степен на задлъжнялост, при която капиталовото финансиране се явява стъпка напред пред банковото финансиране, рентабилност.

Георги Български коментира и решението на БФБ-София да промени тарифата си за таксата, касаеща първичните публични предлагания. Пазарният оператор вече начислява предварително само фиксираната такса от 1 лв., а плаващата част от 0,075% от стойността на сделката ще се дължи при успех на IPO-то.

Решението би довело до потенциален положителен ефект, ако последва паралелна промяна на тарифите на борсовите членове за участие в IPO.

[video]

Последни новини
Още от Новини