Делян Добрев: БЕХ може да вземе по-малък заем

Делян Добрев говори за проблемите в енергетиката и интерконектора с Гърция в "Бизнес старт", 11.11.2015

Делян Добрев. снимка: Bloomberg TV Bulgaria Делян Добрев. снимка: Bloomberg TV Bulgaria

За интерконектора с Гърция

От 6 години говорим за този конектор. Такъв тип инфраструктура не се строи толкова лесно, тъй като има предпроектно проучване, оценка на околната среда. Не бих казал, че сме се забавили фатално, тъй като газ по този интерконектор ще потече през 2019 г.  така че колкото и да сме се забавили, имаме още известно време преди наистина да трябва да е готов този интерконектор.
Този проект е най-важен, защото ще ни даде достъп до различен източник на газа, за разлика от проектите с руско участие ,които са за различно трасе.
Фактическото изграждане на тръбата отнема една година. Така че след вземането на окончателно инвестиционно решение трябват 6 месеца за процедури и една година за изграждане, така че ако трябва да е готов 2019 г., все още има време да се приключат тези процедури.
За да не се взема окончателно инвестиционно решение, това означава, че не може да се върже финансовият модел. Ако тръбата трябва да е готова 2017 г., как ще си изплаща заемите от 2017 до 2019.

За заема на БЕХ в размер на 650 млн. евро.

БЕХ може да продължи процедурата на преговорите с банките, така че да финансира, според мен от 360 до 400 млн. евро. Не знам дали това ще се случи. Условието да се вземе заем и да се разплатят задълженията към американските централи е важно, тъй като по този начин ще получим отстъпката в цената. Но казусът е по-оплетен, тъй като върви проучване на ЕК дали има непозволена държавна помощ за американските централи. Тоест ЕК преценява дали не даваме прекалено висока норма на възвращаемост за тези централи. Ако е така и има държавна помощ, то тези споразумения, които се сключиха през май (споразумението за намаляване на цената за разполагаемост с ТЕЦ "ЕЙ И ЕС Марица-изток 1" и "Контур Глобал Марица-изток 3", което трябваше да донесе икономия от близо 100 млн. лева годишно - б.р.) няма да са окончателни. Тогава или ще приемем закон или ще вървим към форматиране на договорите, така че да отговарят на условията на Европейската комисия.

За искането на председателя на КРИБ Кирил Домусчиев държавата да приеме разликата от 340-360 млн. лева за субсидиране на американските централи
За съжаление, едва ли ще се случи. От една страна, веднага ще имаме казус с непозволена държавна помощ за един сектор в икономиката. Второ, държавата едва ли има 340-360 млн. лева, за да отдели за енергетиката.

Бюджет 2016 и заложеният дълг от 5.3 млрд. лева

Този дълг ще финансира дефицита. Чух спекулации, че едва ли не тези големи дългове ще финансират енергетиката. Това не е вярно и няма как да се случи. Енергетиката може да получи пари единствено чрез увеличение на капитала на БЕХ. Такова няма заложено в бюджета за следващата година, а и на този етап освен ликвидният проблем за разплащането с американските централи, други проблеми в енергетиката няма кой знае колко. За първи път нямаме тарифен дефицит.

Чуйте цялото интервю

 

Последни новини
Още от Новини