Евангелос Карафотакис за черните дупки в Гърция

Икономистът коментира и проблема с банките в "Бизнес старт", 9.11.2015

Евангелос Карафотакис. снимка: Bloomberg TV Bulgaria Евангелос Карафотакис. снимка: Bloomberg TV Bulgaria

В понеделник се провежда среща на финансовите министри от еврозоната, на която ще бъде дискутиран планът за Гърция. Все още има много сериозни разногласия между кредиторите и Атина. Гръцкият премиер Алексис Ципрас не е склонен да се отнема единственото жилище на хората с просрочени ипотеки. Икономистът Евангелос Карафотакис е песимист за преговорите. Ето защо:

"Гръцкото общество гласува за един политически ред, който няма винаги контакт с реалността, заяви той.
Проблемът е в структурата на гръцката икономика. Което и правителството да дойде на власт - Нова демокрация, ПАСОК, "Реката", не може да реши проблема с банките. Зад него стои най-големият проблем в гръцката икономика - огромният държавен сектор, който е една огромна черна дупка.

И да се реши проблемът с банките, пак ще имаме бягство на капитали към други страни. От януари досега около 25-30 млрд. евро са избягали от гръцките банки."

Голяма част от спасителния транш трябва да отиде за рекапитализация на банките. "От първия меморандум досега банките са получили около 85% от всички капитали, внесени, за да спасяват гръцката икономика. Като икономост аз не виждам да има резултат", каза Карафотакис.

Гръцкото правителство не може да постави никакви условия, както видяхме. Но по думите на гръцкия икономист ЕС трябва да разбере, че по този начин не се постига резултат. 


"Гръцката икономика може да изплати, след 1000 години, целия капитал, който е формиран съмнително, но все пак може да го изплати. Проблемът не е там, а в тези капитали, които влизат и излизат и ги плаща обикновеният човек и за които няма никакъв контрол."

Последни новини
Още от Новини