Швеция към бежанците: Останете в Германия

Леглата в IKEA свършват

Семейство сирийски бежанци. Снимка: Sara Khojoyan/Bloomberg Семейство сирийски бежанци. Снимка: Sara Khojoyan/Bloomberg

Европейската бежанска криза е толкова ясно изразена в Швеция, че дори в IKEA леглата свършват. Шведският гигант в мебелното производство казва, че матраците и леглата в магазините на веригата в Швеция и Германия свършват заради увеличеното търсене, породено от безпрецедентния бежански поток към двете страни. „Има недостиг на легла и матраци в някои маганизи в Германия и Швеция. Ако ситуацията продължи, очакваме трудности с поддържането на достатъчни количества“, каза говорителката на IKEA Жозефин Торел в имейл. 

В Швеция, която заедно с Германия, е най-гостоприемна, Миграционната агенция трябваше да остави около 50 бежанци да спят на пода в главния ѝ офис на 5 актомври 2015 г., докато се опитва да намери подслон за последните пристигнали. 

IKEA е основният доставчик на местните власти, които се опитват да се справят с бежанската криза. До момента 120 000 бежанци са потърсили подслон в Швеция през годината, а се очакват до 190 000. 

Финансовият министър Магдалена Андерсон каза пред репортери на 6 октомври 2015 г., че натискът върху публичните финанси на страната, „не е остър“, но шведското правителство, каза, че вече не може да осигурява подслон на новопристигналите бежанци. 

„Тези, които дойдат тук може да бъдат посрещнати с посланието, че не можем да им осигурим място за живот и ще трябва или да си го потърсят сами, или да се върнат обратно в Германия или Дания“, каза миграционният министър Морган Йохансон. 

 

Последни новини
Още от Новини