Telenor подобрява резултатите си

Българското поделение има малък спад на печалбата

Telenor. снимка: Akos Stiller/Bloomberg Telenor. снимка: Akos Stiller/Bloomberg

Най-големият мобилен оператор в скандинавския регион Telenor, който присъства и на българския пазар, отчете спад на приходите си в България на годишна база за периода юли-септември заради валутни курсове от 167 млн. до 165 млн. лева. 
Финансовият резултат на Теленор у нас, измерен чрез EBITDA (коригираната печалба преди данъци, такси, обезценка и амортизация) спада от 69 на 67 млн. лв. през третото тримесечие. За първите девет месеца на годината печалбата на мобилния оператор в България се е увеличила до 186 млн. лв., без промяна.
"Приходите на Теленор България от услуги за пренос на данни продължават да растат, благодарение на подобреното качество на мрежата на компанията, а успешното превръщане на нарастващия мобилен трафик в ръст на приходите остава наш основен приоритет“, коментира главният изпълнителен директор на Теленор България Стайн-Ерик Велан.
В международен план Telenor Group отчете по-добри резултати от очакваното за третото тримесечие на годината, а основна заслуга за това има растежът на групата в Пакистан и Бангладеш. Добрите резултати там са успели да компенсират забавянето в Тайланд и Малайзия, предава Bloomberg.
Коригираната печалба за третото тримесечие преди данъци, такси, обезценка и амортизация, се е увеличила до 11,8 млрд. крони (1,4 млрд. долара).
Това се равнява на 37,2% от приходите от продажби, става ясно от отчета на държавно контролираната норвежка компания. Очакванията на анализаторите бяха за с 400 млн. крони по-ниска печалба.
Приходите от продажбите на Telenor нарастват с 15% до 3,75 млрд. долара, като отново успяват да надминат пазарните прогнози.

Последни новини
Още от Новини