Танева: Парите в земеделието са по-малко от възможностите ни

125 млн лв ще преведе МЗ на фермерите тази седмица

Добруджа, слънчоглед, снимка: Силвия Грозева Добруджа, слънчоглед, снимка: Силвия Грозева

Министърът на земеделието Десислава Танева в предаването на Bloomberg TV Bulgaria Бизнес старт с Ганиела Ангелова на 21 октомври 2015.

87 млн. лв. евросредства по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) 2007 – 2013 ще бъдат загубени, тъй като няколко общини не са успели да приключат проектите си и да подадат заявки за плащане, съобщи тя. Срокът за плащания бе 15 октомври.  "Но още не говорим за загуба на бюджет", каза Танева. Министърът на земеделието съобщи, че "ДФ Земеделие работи на високи обороти към усвояване на средствата и 82% от общия бюджет са усвоени", а администрацията на Фонда е "много натоварена".

Десислава Танева подчерта приоритетността на най-чувствителните сектори: плодове, зеленчуци, животновъдство, а "за сектор Вино има 133 млн. евро за 3 г. по специална винарска програма", каза тя.

„Парите са по-малко от възможностите на страната“, каза още Десислава Танева.

Биопроизводителите са също един от приоритетите на страната, каза Танева. "За последния програмен период секторът е отбелязал растеж от близо пет пъти, като например производството на пчелен мед в него – близо 17-20%".

Площите под контрол за биопроизводство са 75 хиляди ха.

Министър Танева коментира и протеста на агроекологичните земеделски производители:

"Става дума за една мярка от старата програма за Развитие на селските райони. От нея се възползват 1200 земеделски производители. В новия програмен период променихме условията, за да отговаря на целите, за които е създадена. Това е в малка група хора", каза Танева.

На 20 октомври инж. Александър Атанасов, председател на Асоциацията на агроекологичните производители поиска в ефира на телевизия Bulgaria ON AIR повече контрол за начина на изразходване на средства и възрази срещу промените, от които според него се възползват определени консултантски фирми.

Тази седмица са били преведени 125 млн лв - в понеделник са били преведени парите на биволовъдите. Във вторник – на фермерите, отглеждащи за овце и кози без селекционен контрол.

ДФ Земеделие е превел на 20 октомври 2015 субсидии за 39 515 446 лева на 7 795 животновъди "в пълен размер и ще постъпят по сметките на земеделските стопани до края на утрешния ден, 21 октомври", съобщава сайтът на МЗ.

Чуйте целия разговор във видеото.

 

Последни новини
Още от Начало