Как се справя Германия с коронавируса?

Броят на смъртните случаи там все още не е обезпокоително голям на фона на този в други страни

Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Тъжната истина за Германия сега е, че ежедневно умират хора. Животът на повечето граждани на тази страна завършва в напреднала възраст със сърдечен удар, инсулт или различни заболявания, които в крайна сметка водят до естествена смърт. Други умират от рак, последици от деменция или сериозна инфекция. Статистически по-малко хора умират в по-млада възраст заради ранна болест, рядко, но фатално заболяване или поради злополука. Друга възможна причина за смърт възникна през тази година – коронавирусът, пише Die Zeit.

Следейки статистиката за увеличаващия се брой на смъртни случаи от коронавирус ежедневно, се създава впечатление, че много повече хора в Германия умират в момента, отколкото при нормални обстоятелства. Всъщност през първата половина на април са починали повече, отколкото в предишни години през същия период. Въпреки пандемията нивото на смъртност засега е сравнително ниско. Това показва специална оценка от Федералната статистическа служба в Германия (Destatis).

Още по темата

От края на март до средата на април в Германия са починали малко повече хора от средното ниво за последните четири години.

Причините за това могат да бъдат няколко, като най-очевидната от всички е Covid-19. На 9 март са доказани първите двама починали в резултат на инфекция с вируса Sars-CoV-2 в Германия. Оттогава броят на смъртните случаи непрекъснато нараства. Знае се, че до 12 април 3037 души са починали от коронавирус.

Ако се сравни равнището на смъртност в Германия с това в други страни, може да се установи, че броят на смъртните случаи там все още не е нараснал до обезпокоителни нива. В Ню Йорк в периода между 8 март и 11 април смъртността е била повече от три пъти по-висока от нормалното. Проектът Euromomo, в който изследователите събират данни за броя на смъртните случаи в европейските страни, също така регистрира, че в Европа само за 4 седмици са починали 100 000 души повече спрямо средното ниво за този период.

Последни новини
Още от Новини от света