Ситуацията в Италия остава спокойна в първия ден от разхлабването на мерките

Рим съобщи за нови 1221 случая на заразени с коронавирус за 24 часа - най-ниският брой от 10-ти март насам

Снимка: Camilla Cerea Снимка: Camilla Cerea

Броят на новите случаи на заразени с коронавирус остава стабилен в Италия, след като правителството облекчи мерките от понеделник и позволи на над четири милиона служители да се върнат на работа, съобщава Bloomberg.

Италия съобщи за 1221 случая на новозаразени за 24 часа - най-ниският брой от 10-ти март насам, след като предния ден обяви, че още 1389 души са заразени. Броят на потвърдените случаи на заразени в страната достигна 211 938. Активните случаи се понижиха до под 100 хиляди за първи път от 10-ти април насам.

Междувременно коалиционни съюзници, представители на бизнеса и регионални лидери отправиха призиви към премиера Джузепе Конте за по-бързо разхлабване на мерките, които останаха валидни в рамките на два месеца в Италия, натежавайки на икономиката. От понеделник (4-ти май) Рим позволи възстановяване на дейността в производствения и строителния сектор, разхлабвайки и мерките за свободно движение.

Още по темата

Конте обаче изрази опасения, че бързото разхлабване на мерките може да доведе до втора вълна на пандемията. Търговците на дребно и музеите в Италия трябва да отворят отново от 18-ти май. Баровете и ресторантите, които за момента могат да правят само доставки, ще могат да възстановят изцяло дейност от 1-ви юни.

БВП на третата по големина икономика в еврозоната се сви с 4.7% през първото тримесечие - най-значителния спад от 1995 г. насам. Понижението е над спада в еврозоната от 3.8% и под прогнозите на икономисти, които очакваха икономиката на Италия да се свие с 5.4% за периода.

Италия, първоначалният епицентър на коронавирусната пандмия, съобщи за 195 смъртни случаи вследствие на заразата в понеделник, като за сравнение жертвите ден по-рано бяха 174. Общият брой на починалите от заразата в страната се увеличи до 29079 души. 

 

Последни новини
Още от Новини от света