Италия е изпаднала в рецесия преди пандемията

Третата по големина икономика в еврозоната се свива с 4.7% през първото тримесечие

14:26 | 30 април 2020
Обновен: 19:56 | 5 юни 2020
Снимка: Geraldine Hope Ghelli

Италианската икономика е изпаднала в дълбока рецесия, преди да отчете напълно негативния ефект от мерките срещу коронавирусната пандемия, съобщава Bloomberg.

БВП на третата по големина икономика в еврозоната се свива с 4.7% през първото тримесечие - най-значителния спад от 1995 г. насам. Понижението е над спада в еврозоната от 3.8% и под прогнозите на икономисти, които очакваха икономиката на Италия да се свие с 5.4% за периода.

Данните за първото тримесечие показват само частично ефекта от мерките за овладяване на коронавирусната пандемия, които доведоха до преустановяване на по-голяма част от икономическата активност в страната след 23-ти март.

Очакванията са данните да се влошат допълнително през второто тримесечие, тъй като компаниите ще възстановят частично дейност след 4-ти май. Италианското правителство очаква БВП да се свие с 8% през тази година, докато прогнозите на Bloomberg Economics са за спад от 13%. 

Докато целият свят е изправен пред безпрецедентни икономически щети от пандемията и обширните мерки, предприети за преустановяването ѝ, Италия се е насочила към рецесия още преди кризата. Дългът на страната вероятно ще се повиши до над 150% от БВП, а слабостта на публичните ѝ финанси бе подчертана в началото на тази седмица от понижаването на кредитния ѝ рейтинг от Fitch.