Austrian Airlines поиска 767 млн. евро държавна помощ

Канцлерът Себастиан Курц изключи вариант за отпускане на държавна помощ без принос от страна на Lufthansa

Снимка: Balint Porneczi/Bloomberg News Снимка: Balint Porneczi/Bloomberg News

Авиокомпанията Austrian Airlines, дъщерно дружество на Lufthansa, е поискала 767 милиона евро държавна помощ от фонда за подпомагане в борбата срещу коронавируса в Австрия. На техническо ниво разговорите между банките и дружеството със специална инвестиционна цел COFAG продължават, пише Die Zeit.

Към момента Lufthansa преговаря с германската държава за спасителен пакет на стойност 9-10 милиард долара.

Австрийският канцлер Себастиан Курц изключи вариант за отпускане на държавна помощ за австрийските авиолинии без принос от страна на германската компания майка.

Още по темата

"Ако има добро предложение, разбира се, ще намерим начин да си сътрудничим с Lufthansa", заяви политикът. В преговорите с Lufthansa австрийското правителство цели да получи максимална помощ за Австрия и да защити работните места в Austrian Airlines. Ако предложението на Lufthansa не е добро, правителството ще се подготви за различни сценарии.

Заместник-канцлерът Вернер Коглер, министърът на финансите Гернот Блюмел и държавният секретар Магнус Брунер участваха в съвместен разговор по темата във Виена. "Добавената стойност за Австрия и бъдещето на работните места са от съществено значение за по-нататъшния ход на дискусиите", обясни Блюмел след срещата.

Междувременно в сряда стана ясно, че и Швейцария ще подпомогне две дъщерни дружества на Lufthansa, Swiss и Edelweiss, с 1,8 млрд. евро, за да покрие щетите за авиационната индустрия в страната, която също тежко пострада от пандемията.

Последни новини
Още от Новини от света