Дългогодишната икономическа експанзия в САЩ официално приключи

БВП през първото тримесечие се понижава с 4.8%

Ню Джърси, САЩ. Снимка: Gabby Jones/Bloomberg Ню Джърси, САЩ. Снимка: Gabby Jones/Bloomberg

Дългогодишната икономическа експанзия в САЩ официално приключи. Брутният вътрешен продукт на страната се понижава с 4.8% през първото тримесечие на тази година спрямо предходните три месеца, съобщава Bloomberg.

Това е най-големият спад от 2008 г., става ясно от публикуваните днес предварителни данни на министерство на търговията. Средната прогноза на анкетираните от Bloomberg икономисти бе за икономически спад от 4%.

Още по темата

Данните са първите, които показват ясно тежките удари на коронавируса върху американската икономика. Пандемията доведе до затварянето на редица бизнеси по целия свят, докато правителствата се стремяха да ограничат разпространението на смъртоносната зараза.

Ако прогнозите за свиването на икономика и през второто тримесечие се сбъднат, това означава, че ще бъде поставен нов рекорд, откакто се събират данни от 40-те години на миналия век. Сега данните за първото тримесечие потвърждават, че рецесията е започнала и официално е сложен край на експанзията, която започна в средата на 2009 г. в зората на световната финансова криза.

Последни новини
Още от Новини от света