СЗО: Можете да хванете коронавирус повече от веднъж

Ключът към прекратяване на пандемията е установяването на стаден имунитет, но има много неизвестни

Снимка: David Paul Morris/Bloomberg Снимка: David Paul Morris/Bloomberg

Разболяването от коронавирус може да не ви предпази от повторно заразяване, смятат от Световната здравна организация, цитирана от Bloomberg. А това е нещо, което може да застраши усилията да се върви към разрешаване връщането на работа след възстановяване от вируса.

"Понастоящем няма доказателства, че хората, които са се възстановили от Covid-19 и имат антитела, са защитени от втора инфекция", казват от агенцията на Организацията на обединените нации в изявление.

Предупреждението на СЗО дойде, след като някои правителства предложиха на хората, които имат антитела срещу коронавируса, да им бъде издаден документ, който да им позволи да пътуват или да се върнат на работа въз основа на предположението, че не са застрашени от повторна инфекция.

Още по темата

Чили беше първата страна, която обяви планове за издаване на имунитетни карти, базирани на тестовете за антитела. Това предизвика безпокойство, защото тестовете се оказаха ненадеждни на други мяста и някои хора могат да се разболеят умишлено, за да получат картата. САЩ и други страни обаче казаха, че търсят подобни възможности.

Въпреки че има единодушие, че ключът към прекратяване на пандемията на коронавирус е установяването на стаден имунитет има много неизвестни. Единият въпрос е дали изследователите могат да разработят безопасна и ефективна ваксина. Другия въпрос е колко време хората, след като са се възстановили, имат имунитет, защото реинфекцията след месеци или години е често срещана при други коронавируси сред хора. И накрая, не е ясно какъв процент от хората трябва да бъдат имунизирани, за да защитят „стадото“. Това зависи от това колко е заразен вируса.

СЗО заяви, че оценява научните доказателства за отговорите на антителата към коронавирус, но все още не е проучено дали наличието на антитела „дава имунитет на последваща инфекция от този вирус при хора“. И въпреки че много държави в момента тестват за антитела, тези изследвания не са предназначени да определят дали хората, възстановили се от болестта, придобиват имунитет, посочва агенцията.

Последни новини
Още от Новини от света