Защо най-високата смъртност в света от коронавирус е в столицата на Европа?

Според председател на белгийския Национален научен съвет за борба срещу коронавируса трябва да се притесняват повече страните, които отчитат по-малък брой на заразени

11:24 | 25 април 2020
Обновен: 11:50 | 7 юни 2020
Снимка: Geert Vanden Wijngaert/Bloomberg

В Брюксел, Белгия, водещи учени се събират всеки ден, за да обявяват какво е актуалната ситуация около коронавируса в страната. И данните се мрачни, пише Bloomberg.

Въпреки че има само 11 млн. души население, страната отчете повече смъртни случаи от болестта, отколкото Китай. С 55 смъртни случая на 100 хил. жители градът има най-високата смъртност на глава от населението в света – четири пъти по-голяма от тази в САЩ.

Според официални представители на страната причината за ужасяващите данни не са препълнените болници – 43% от леглата за интензивно лечение са свободни дори в разгара на кризата, а бюрократичната стриктност при отчитане на данните.

За разлика от много други страни, домът на институциите на Европейския съюз, отчита смъртта в старческите домове, дори да не е потвърдена инфекция.

„Често получаваме критики, че данните ни правят ситуацията в Белгия доста мрачна, но ние смятаме, че е точно обратното“, обяснява Стивън ван Гухт, ръководител на отдела за вирусни заболявания в обществения здравен институт Sciensano и председател на белгийския Национален научен съвет за борба срещу коронавируса. Той допълва, че ако трябва да се прави сравнение с другите страни, данните за Белгия трябва да бъдат намалени наполовина.

По-ясна картина

Около 95% от смъртните случаи от Covid-19 в домовете за възрастни хора всъщност не са диагностицирани, но Белгия взе решение да ги регистрира като такива въз основа на проявените симптоми и предвид това с кого са били в контакт. Целта е да се получи по-ясна картина за огнищата и да се насочат повече усилия към горещите точки.

В началото на всеки брифинг белгийските експерти подробно описват статистиките за деня на френски и холандски, обръщайки специално внимание на тези, които умират извън болниците - обикновено около половината от общия брой.

Въздействието на вируса върху уязвимите жители на домовете е все по-голям проблем.

“Докато Европа беше наясно, че ще има нужда от повече респиратори и увеличаване на капацитета за интензивно лечение, то влиянието върху домовете за възрастни хора беше неочаквано“, смята един от старшите експерти към Европейския център за профилактика и контрол на заболяванията. От там добавят, че „това е катастрофа, не осъзнавахме колко е опустошителен Covid-19 сред това население".

Разлика в смъртността

И все пак не всички европейски държави измерват въздействието на коронавируса по един и същи начин, което означава, че броят на смъртните случаи вероятно е с хиляди по-голям от официалния брой от над 110 хил.

Последиците от разминаващите се практики беше очевидна във Франция. Когато страната докладва за първи път данни от някои домове за възрастни хора, то тези смъртни случаи са почти двойно повече спрямо броя на хората, починали в болница.

Миналата седмица Испания трябваше да коригира данните си, след като Каталония започна да включва в статистиката хора, които имат симптоми, но не са тествани. Тази седмица местно радио съобщи, че над 6800 възрастни хора са починали в испански старчески домове със симптоми, но не са записани в официалните данни.

В същото време необичайно ниската смъртност в Германия може да се дължи на факта, че страната отчита само смъртните случаи, потвърдени с положителен тест за коронавирус.

В Белгия обаче в нормална ситуация умират малко над 300 души всеки ден, но тази година броят им е скочил до близо 600 души.

Проект, наречен euroMOMO, първоначално разработен за измерване на мащаба на грипните епидемии, сега се използва за проследяване на въздействието на коронавируса в Европа.

По-доброто проследяване може да помогне за подобряване на реакцията на Европа на огнища на коронавируса, особено след като регионът постепенно започва да облекчава ограниченията, повишавайки вероятността от втора вълна на пандемията.

„Все още сме в ситуация, при която в Европа не се броят случаите по един и същи начин, а това води и до различно възприемане на кризата“, коментира Паскал Канфин, председател на Комисията по околна среда и здраве в Европейския парламент.

Стивън ван Гухт е убеден, че при добра система за наблюдение се съобщават много случаи, като според него трябва да се притесняват повече страните, отчитащи по-малък брой на заразени.