Турция пуска десетки хиляди затворници под домашен арест заради пандемията

Решението беше прието със закон и ще влезе в сила скоро, обяви президентът Реджеп Ердоган

Снимка: Pixabay Снимка: Pixabay

Tурският парламент прие закон за освобождаване на до 90 000 затворници, за да предотврати разпространението на коронавируса в пренаселените затвори, където по данни на Съвета на Европа в момента има 269 806 души. По думите на президента Реджеп Тайип Ердоган мярката ще влезе в сила скоро, пише Der Spiegel.

Управляващата Партия на справедливостта и развитието въведе закона с подкрепата на Партията на националистическото действие, като по информация на Anadolu 279 народни представители са гласували "за", а 51 - "против".

Регламентът предвижда, че периодът на задържане може да бъде прекаран и под домашен арест. Затворниците на по-лек режим (намиращи се в затворнически общежития от открит тип, които имат право да работят, за да намалят продължителността на присъдите си) могат частично да излежават присъдите в своите домове, като ще бъдат в отпуск до 31 май.

Още по темата

Решението изключва затворниците, които са осъдени за терористични престъпления, убийства, насилие над жени, сексуални посегателства и престъпления, свързани с наркотици. В Турция обаче повдигнатите обвинения, свързани с тероризъм, често касаят критиции на правителството и журналисти, което прави законът леко противоречив.

Турският министър на правосъдието Абдулхамит Гюл оповести, че 17 затворници на свободен режим са били заразени с коронаврус, а трима от тях са починали. 14 заразени са хоспитализирани.

Затворници, поставени под строг режим на наблюдение (в корпуси), не са дали положителни тестове за коронавирус до момента.

Последни новини
Още от Новини от света