Тръмп: Производството на петрол ще намалее с 20 млн. барела на ден

Това е двойно повече от публично оповестеното от ОПЕК+ количество

Снимка: Angus Mordant/Bloomberg Снимка: Angus Mordant/Bloomberg

Президентът Доналд Тръмп заяви в Twitter, че страните производителки на петрол се съгласяват да намалят производството с около 20 милиона барела на ден - двойно повече от публично оповестеното количество, предаде Bloomberg.  

Тръмп благодари на Русия и Саудитска Арабия за приключването на едномесечна ценова война, която намали цените на бензина за американските потребители, но навреди на американската индустрия за шистов добив. 

Фючърсите върху суровия петрол поскъпнаха с 5.2% в началото на търговията в Ню Йорк  след публикацията на Тръмп в Twitter, увеличавайки по-ранната си преднина. 

Още по темата

ОПЕК+ публично се съгласи да намали производството с 9,7 милиона барела на ден - малко под първоначалното предложение от 10 милиона барела на ден.  

Бразилия и Канада ще допринесат за още 3,7 милиона барела. Други държави от Г-20 се очаква да допринесат с 1,3 милиона барела на ден.  

Президентът на САЩ може да се позовава на оценки на общия спад на производството на петрол в световен мащаб. Тези цифри обаче включват допълнителни около 2,7 милиона барела на ден суров петрол, който някои страни бяха планирали да произведат този месец преди сделката на ОПЕК +. 

Общото количество би могло да включва и прогнозен спад от 2,8 милиона барела на ден в Иран, Венецуела и Либия. 

Последни новини
Още от Новини от света