В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Мексико спечели дипломатическа победа в споразумението на ОПЕК+

Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg, В развитие, 13.04.2020

13:09 | 13 април 2020
Обновен: 19:09 | 4 юни 2020
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Най-големите световни производители на петрол сключиха историческа сделка за намаляване на глобалния добив на суров нефт и сложиха край на опустошителната ценова война. Това каза в своя седмичен обзор Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg, в предаването "В развитие" с водещ Делян Петришки. 

По думите му ОПЕК+ ще намали добива с 9,7 милиона барела на ден - малко под първоначалното предложение от 10 млн. барела.  

Попов добави, че САЩ, Бразилия и Канада ще допринесат за още 3,7 милиона барела, тъй като производството им намалява.  

“Длъжностните лица на ОПЕК все още чакат да чуят повече от групата от 20 члена, макар че не е ясно дали тези цифри ще представляват реални съкращения или просто производство на празен ход поради пазарните механизми”. 

Главният редактор на Investor.bg  каза още, че изходната точка за намалението на добива ще е количеството на добива на ОПЕК+ от октомври 2018 г.  

Той обясни, че Саудитска Арабия и Русия ще носят най-голямо бреме, защото и двете страни планират да добиват 8,5 милиона барела на ден през май и юни.  

“Това са значителни съкращения в сравнение с текущото производство на петрол. Кралството трябва да свие производството си с около 30 процента, а Русия - с около 15 процента”. 

“Мексико изглежда спечели дипломатическа победа, тъй като от него се изисква да свие само 100 000 барела на ден - по-малко от пропорционалния му дял”, поясни Попов.  

Останалите значими събития от изминалата седмица вижте във видеото.