Какви суми отделиха правителствата по света за последиците от коронавируса?

Около 130 млрд. долара бюджетна подкрепа са обещани или са в процес на разглеждане

Снимка: SeongJoon Cho/Bloomberg Снимка: SeongJoon Cho/Bloomberg

Правителствата в Италия, Великобритания и Австралия са сред последните, които обявиха мерки в подкрепа на икономиките за справяне с влиянието на коронавируса, пише Bloomberg.

Американският президент Доналд Тръмп обяви пакет от мерки в сряда, а Индонезия предприе последващи стъпки за подкрепа на бизнеса и потребителите, въвеждайки данъчни облекчения.

Около 130 млрд. долара бюджетна подкрепа са обещани или са в процес на разглеждане от правителствата по света.

Правителственият отговор на разпространението на вируса стана необходим на фона на потвърдените случаи на заразени, които надхвърлиха 125 хил., и докладваните над 4600 смъртни случая в следствие на заразата.

Световната банка насочи 12 млрд. долара в подкрепа на развиващите се икономики, докато Международният валутен фонд заяви, че ще отпусне 50 млрд. долара, за да помогне на страните да се справят с коронавируса, включително 10 млрд. долара при нулева лихва за най-бедните държави.

Още по темата

Ето и колко отделиха до момента отделните правителства:

Реакцията на Китай, чиято икономика е най-засегната от коронавируса, остана сравнително скромна, без планове за големи инвестиции или парични облекчения.

Пекин сигнализира за “по-проактивна” фискална политика, заедно с мерките, които вече бяха предприети от властите за подкрепа на икономиката и финансовите пазари. Предстоящите стимули включват данъчни облекчения и повече фискални трансфери от централното правителство към местните на най-засегнатите от вируса региони.

Японският премиер Шиндзо Абе обяви втори пакет мерки за справяне с ефектите от вируса, с което общата осигурена сума достигна 19.6 млрд. долара.

Южна Корея пренасочи 9.7 млрд. долара за здравни грижи, подкрепа на бизнеса и домакинствата. Според информация на Yonhap News властите обсъждат и въвеждането на допълнителни мерки.

Фискалните стимули на Австралия на стойност 11.4 млрд. долара включват 1.3 млрд. долара за защита на работните места, еднократни плащания на получателите на социални помощи и домакинствата с по-ниски доходи, както и субсидии за малкия и среден бизнес.

Индонезия ще въведе втори пакет стимули за подкрепа на икономиката от 1-ви април. Първият, на стойност 712 млн. долара, беше обявен миналия месец, като той включва фискални инициативи, безвъзмездни средства за общините и мерки за подпомагане на социалноосигурителните фондове.

Правителството на Тайланд заяви, че неговият пакет стимули в подкрепа на икономиката ще е на стойност около 12.7 млрд. долара.

В Сингапур властите изразиха готовност да използват националните резерви за първи път от повече от десетилетие за финансиране на потенциален втори пакет стимули. 4.6 млрд. долара бяха преразпределени от годишния бюджет за справяне с кризата около вируса.

Хонконг обяви пакет от мерки за 15.4 млрд. долара от годишния бюджет в подкрепа на икономиката.

Малайзия преразпредели 4.7 млрд. долара в специален пакет от стимули.

Правителството на Италия обяви готовност да отпусне 28.3 млрд. долара за подкрепа на икономиката. Мерките ще бъдат насочени за подкрепа на служителите, които не са на работа заради карантина, както и за компенсации за засегнатите компании.

Правителството на германския канцлер Ангела Меркел също предприе мерки за подкрепа на бизнеса, включително предоставяйки данъчни облекчения.

Американският президент Доналд Тръмп заяви в сряда, че отлага данъчните плащания за гражданите и бизнеса, засегнати от коронавируса, и призова Държавната администрация за малкия бизнес да осигури извънреден капитал за компаниите.

Очаква се скоро и Канада да обяви мерки в подкрепа на икономиката на фона на влиянието на коронавируса и сривът в цените на петрола.

Във вторник финансовият министър на Великобритания Риши Сунак обяви пакет стимули в размер на 39 млрд. долара в подкрепа на икономиката. По-рано Английската централна банка последва Федералния резерв на САЩ и понижи основните лихви.

Последни новини
Още от Новини от света