Не всички са губещи от коронавируса

Онлайн търговията бележи възход, а продуктите за дезинфекция са силно търсени

Снимка: Francesca Volpi Снимка: Francesca Volpi

Увеличаващото се разпространение на коронавируса в глобален план понижи цените на акциите на международните борси през изминалата седмица, а множество компании издадоха предупреждения за спад в очакванията си за печалби през настоящата година.

Все пак за някои дружества последиците от заразата нямат негативен ефект, пише MarketWatch.

Гигантът за потребителски стоки Reckitt Benckiser заяви в четвъртък, че отчита повишено търсене на своите продукти за почистване Dettol и Lysol, които включват антибактериални гелове за ръце, препарати за почистване на повърхности и дезинфектанти. Компанията работи със здравните власти в Китай, за да помогне в борбата с епидемията. Световната здравна организация призова хората по-рано редовно да мият ръцете си и предупреди, че вирусът се предава чрез допир.

Reckitt Benckiser също заяви, че онлайн продажбите на компанията в Китай се повишават. Властите в Пекин затвориха моловете и обществените сгради в страната в опит да овладеят вируса, който вече зарази над 82 хил. души и взе над 2.8 хил. жертви.

На фона на стотиците милиони китайци, които останаха по домовете си през по-голямата част от миналия месец, потребителите все повече се насочват към онлайн поръчки. Nintendo, различни игри и постелки за йога са сред най-търсените продукти в Китай, по данни на онлайн гиганта Alibaba.

Фрази, включително „как да прекараме времето си вкъщи, когато сме отегчени“, набират все по-голяма популярност на платформата Weibo, твърди държавно финансираният новинарски сайт The Paper.

Ако разпространението на вируса не бъде преустановено в световен мащаб, китайските потребителски навици могат да се пренесат на глобално ниво.

Още по темата

През мрачната седмица за Wall Street производителят на уреди за тренировки у дома Peloton прекрати тенденцията на спадове, като акциите на компанията поскъпнаха с над 14% от понеделник. Въпреки че дружеството все още не е предоставило актуализация на прогнозите си в следствие на разпространението на коронавируса, анализатор на Needham смята, че епидемията може да увеличи продажбите му.

Книжата на Netflix също поскъпнаха през седмицата, което предполага, че компанията е сред тези, които ще се възползват от повечето хора, оставащи по домовете си заради заразата.

Междувременно Anheuser-busch, производителят на Budweiser, се нареди сред компаниите, които усетиха значителен ефект от вируса, след като отчете 285 млн. долара спад на приходите от Китай през януари и февруари. Китайското правителство затвори публични места, за да преустанови разпространението на вируса.

Въпреки това компанията отбелязва, че онлайн продажбите са „ускорили значително растежа“ през първите 2 месеца на годината.

Последни новини
Още от Новини от света