Какво е влиянието на коронавируса върху европейските компании в Китай?

Почти 90% от допитани 577 компании определят въздействието на заразата като средно или високо

07:51 | 28 февруари 2020
Снимка: Qilai Shen/Bloomberg
Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Стотици европейски компании с операции в Китай посочват, че разпространението на коронавируса ги принуждава да понижат годишните си цели, сочи проучване, цитирано от Bloomberg.

Почти 90% от общо 577 допитани компании отбелязват, че въздействието на коронавируса е от средно до високо за тях, като половината добавят, че планират преразглеждане на финансовите си цели. Резултатите подчертават трудностите пред глобалните бизнеси на фона на епидемията, която отне над 2800 човешки живота и зарази над 82 хил. души по целия свят.

Европейската икономика е уязвима на търговски сътресения и нарушения на веригите на доставка, тъй като множество компании разчитат на производство извън Стария континент. Изследването, което е проведено между 18 и 21 февруари от Търговската камара на Европейския съюз в Китай и германски сътрудници, заключва, че рестрикциите по отношение на операциите на фабриките и спорните регулации натежават на компаниите.

„Резултатите показват, че въздействието като цяло е тежко, като всеки отделен респондент понася последиците в различна степен“, се казва в доклада.

От Камарата добавят, че близо половината от анкетираните компании прогнозират двуцифрен спад на приходите си за първата половина на 2020 г., а една четвърт от тях очакват спад от над 20%.