Ръководителят на Allianz: Паниката на пазарите е преекспонирана

Според Оливър Бeте икономическото отражение от коронавируса ще е краткосрочно

15:39 | 26 февруари 2020
Ръководителят на Allianz Оливър Бете. Снимка: SIMON DAWSON
Ръководителят на Allianz Оливър Бете. Снимка: SIMON DAWSON

Пазарите преекспонират заплахата от бързото разпространение на коронавируса, а отражението му върху глобалната икономика ще е краткосрочно, заяви ръководителят на Allianz Оливър Бeте, цитиран от Bloomberg.

Главният изпълнителен директор на най-големия европейски застраховател посочи в интервю за Bloomberg Лондон, че компанията му има повече опасения относно сигурността на клиентите си, отколкото по отношение на въздействието на коронавируса върху бизнеса. Той сравни вируса с „тежък грип“, като добави, че заразата все още не се е превърнала в пандемия.

“Има много паника в момента и тя не е оправдана“, заяви Бете. Той обясни, че краткосрочната икономическа активност ще се свие и това ще има отражение върху световния брутен вътрешен продукт, но „не е като светът да свършва утре“.

Нарастващите опасения около коронавируса натежаха на финансовите пазари, като азиатските акции поевтиняват в сряда, следвайки спадовете на Wall Street. Американският център за превенция и контрол на болестите предупреди гражданите да се подготвят за потенциалната необходимост да останат по домовете си, докато случаите на заразени в Близкия изток, Европа и Азия подхранват опасенията, че болестта може да се превърне в пандемия.