Коронавирусът в Европа: епидемия или преекспониране?

Франция и Италия спорят за опасността от заразата

17:05 | 27 февруари 2020
Снимка: Stefano Guidi
Снимка: Stefano Guidi

Франция трябва да се подготви за епидемия на коронавируса, заяви лидерът на страната Еманюел Макрон, докато Италия – най-засегнатата до момента държава в Европа, посочи, че подвеждащи новини създават „инфодемия“, пише BBC.

Предстои Макрон и италианският премиер Джузепе Конте да обсъдят кризата около коронавируса.

В Италия 528 души са заразени, а смъртните случаи нарастват до 14, посочиха властите, като глобалните усилия за прекратяване разпространението на вируса се увеличават.

По думите на германския здравен министър Йенс Шпан страната също се насочва към епидемия.

Италия регистрира 25-процентно увеличение на случаите на заразени с коронавирус за 24 часа, а центърът на инфекцията остават два северни региона в страната – Ломбардия и Венето. Няколко случая обаче със заразени вече бяха потвърдени и в южната част на Италия.

Междувременно италианският външен министър Луиджи ди Майо заяви пред репортери, че „инфодемията“ - подвеждащите новини, които се разпространяват, засяга италианската икономика и репутация.

Италианската туристическа асоциация Assoturismo твърди, че общата стойност на резервациите за март се понижава с почти 200 млн. евро заради вируса.

В сряда Световната здравна организация отбеляза, че за пръв път вирусът се разпространява по-бързо извън Китай, откъдето всъщност избухна заразата.

В световен мащаб повече от 80 хил. души в около 40 страни са заразени с коронавирус, като все още най-голям брой заразени има в Китай. Смъртните случаи от вируса вече са над 2700.

В рамките на неочаквано посещение на болницата La Pitié-Salpêtrière в Париж Макрон заяви, че страната се изправя пред криза, а епидемията наближава.

В Испания увеличаващия се брой на заразените е повод за тревога, но все още няма паника, отбелязва BBC.

Мъж в Севиля беше заразен, без да е пътувал извън страната скоро, което повдига опасенията, че вирусът може да е бил в Испания доста по-рано.

Хотел с близо 1000 гости остава под карантина в Тенерифе. Вече се увеличават страховете, че седмицата на великденските празници в Испания може да бъде засегната от коронавируса.