Коронавирусът нанася удар върху заводите, докато търсенето едва се съвзема

Търговските партньори на Китай ограничиха вноса от страната заради разпространението на новия вирус

Снимка: Balint Porneczi\ Bloomberg Снимка: Balint Porneczi\ Bloomberg

Бавното подобрение на световното производство е възможно да замръзне на пауза или дори да стане по-лошо на фона на това, че фирмите се подготвят за прекъсвания във веригата на доставки, както и щетите, които нанася разпространението на коронавируса върху търсенето на стоки, пише в свой анализ Bloomberg. 

Заводите в Китай са затворени, тъй като властите се опитват да контролират разпространението на болестта, докато търговските партньори на страната ограничават вноса си от втората по големина икономика. Китай е най-големият износител на междинни стоки в света, които биват използвани от други компании за изработка на продукти. Подобно ограничение на вноса би довело до негативни ефекти по цял свят.

„Това не е непременно временно забавяне“, заяви Тиме Спакман, икономист в ING в Амстердам.

„Коронавирусът може потенциално да повлияе на годишното ниво на световната търговия през 2020 г., тъй като не е сигурно, че заводите и логистиката ще имат възможност да компенсират по-ранните забавяния, предвид ограничения капацитет“, допълни още той.

По този начин може да се наблюдава пробив относно надежите за по-добра 2020 г., след като световната търговия се сви за първи път от десетилетие насам през 2019 г. Подписването на търговската сделка между САЩ и Китай подобри настроенията, въпреки че това се оказа краткотрайно.

На фона на разпродажбата на акции в понеделник Китайската народна банка предостави 1.2 трлн. юана (174 млн. долара) на паричните пазари. Парите ще бъдат отпуснати чрез обратни репо сделки, за да се гарантира ликвидността, като се използват 7-дневни и 14-дневни споразумения за обратно изкупуване.

Още по темата

Индексът на мениджърите по поръчките (PMI) на института IHS Markit, проследяващ големите икономики в света, показва, че ситуацията е започнала да се влошава още преди появата на последната заплаха. Докато европейската активност се покачва, производството в Германия, Италия, Испания и Нидерландия се свива още от януари месец.

Според Крис Уилямсън от института IHS Markit коронавирусът е сред ключовите рискове, които биха могли да повлияят върху перспективата за икономиката. Други опасности са заплахата от мита от страна на САЩ, ескалацията на търговската война и Brexit.

В Азия, индексът на мениджърите по поръчките (PMI) за Южна Корея - често разглеждан като основен барометър на световното търсене, се сви до 49.8 пункта от 50.1 пункта през декември, като това е под ключовото ниво от 50 пункта. За Китай пък индексът показа ръст въпреки слабия темп, който отбеляза. Производственият индекс спадна от 51.5 до 51.1 пункта.

Очакванията са икономическият растеж на Китай да се забави рязко през сегашното тримесечие, като прогнозните са за спад от 5.8% на 5.5%.

     Световен дял на внос на междинни стоки от Китай

Последни новини
Още от Новини от света