Руският Google доставя хранителни продукти само за 15 минути

В Москва Yandex показва какво може да е бъдещето на онлайн пазаруването

Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

В Москва онлайн поръчките, доставени само за 15 минути с велосипед, сигнализират какво може да бъде бъдещето на пазаруването, пише Bloomberg.

Най-голямата руска технологична компания Yandex доставя хранителни продукти в домовете в Москва в рамките на четвърт час, като го прави безплатно. Нейната нова онлайн услуга Lavka има специални малки складове в столицата, снабдени с около 2 хил. артикула и използва куриери на колела, за да достави поръчките си. Стратегията ѝ е да изгради пазарен дял като удобен дигитален магазин – място, към което потребителите се обръщат за ежедневни продукти, доставени директно до вратите им.

Yandex е основана преди 2 десетилетия като търсачка на Google, като оттогава навлезе на местния пазар на таксита и стартира редица дигитални услуги, включително доставки от ресторанти, като надмина 127 млрд. рубли (2 млрд. долара) от продажби. Последните действия на компанията идват на фона на някога бавното навлизане на електронната търговия в Русия, което започва да се ускорява. Много други компании вече предлагат доставка на хранителни стоки, но бързината на Yandex е сериозна крачка напред.

Снимка: Andrey Rudakov

“Видяхме, че търговците на дребно са твърде бавни, за да доставят, докато стартъпите за доставки, които работят с магазини, нямат достъп в реално време до асортиментите им и често трябва да заменят продукти в поръчките“, коментира представител на компанията. Той посочва, че именно това е накарало Yandex да се съсредоточи върху развитието на мини складове със възможност за супер бърза доставка.

Yandex навлезе в бизнеса с онлайн магазини за хранителни стоки в Русия миналата година, насочвайки се към пазар, който според изследователската INFOLine може да нарасне петкратно до 2023 г., достигайки 200 млрд. рубли. Двамата най-големи играчи на него са Utkonos и Perekrestok.ru, звено на X5 Retail Group.

Първоначално Yandex доставя хранителни продукти от Metro, преди да премине към директни договори с дистрибутори и производители. В края на 2019 г. компанията има 50 склада и цели да покрие цяла Москва с около 200 складови помещения до края на настоящата година, като същевременно разшири услугите си до Санкт Петербург.

Снимка: Andrey Rudakov

"Бизнесът на компанията все още не ѝ носи печалба, тъй като тя харчи, за да се разширява, но целта е това да се промени, тъй като все повече потребители свикват да използват услугата", твърди неин ръководител.

Всеки склад на Yandex е разположен върху площ от около 150 кв. м, което приблизително е площта на малък магазин, и обслужва зона в радиус от около миля. За сравнение - онлайн супермаркет Perekrestok.ru изпълнява поръчки в Москва чрез камион от три разпределителни центъра с площ от 4 до 18 хил. кв. м.

Yandex нарича своите складове „тъмни магазини.“ Тъй като те не обслужват клиенти, компанията може да търси по-евтини, по-малко атрактивни недвижими имоти, които не биха били подходящи за физически магазин.

Снимка: Andrey Rudakov

Средната стойност на поръчките на клиентите варира от около 600 до 1000 рубли, като компанията не изисква такса за доставка, но отхвърля най-малките поръчки през пиковите часове. Сред най-популярните продукти са вода, яйца, мляко и плодове. Някои от тях са с около 20% по-скъпи от тези на Perekrestok.ru, показа сравнение на двата сайта.

Когато поръчките пристигнат, служителите на складовете ги виждат на телефоните си и ги събират за няколко минути. След това куриер ги доставя за около 10 минути. Повечето от тях използват велосипеди за извънградско каране, които са подходящи за московските улици, а около 20-процентен дял използва електрически колела.

Yandex прерасна в конгломерат чрез развиване или закупуване на други бизнеси – от онлайн реклами до музикален стрийминг. Приложението Yandex.Taxi е най-голямото в Русия, като компанията контролира бизнеса на Uber в региона. Услугата за хранителни стоки е част от приложение за доставки от ресторанти Yandex.Eats, като използва същите куриери и софтуер.

 

 

Последни новини
Още от Новини от света