Мануел Мареро стана министър-председател на Куба

Страната има премиер за първи път от 1976 г.

Снимка: img.huffingtonpost.com Снимка: img.huffingtonpost.com

Куба има премиер за първи път от 1976 г. Парламентът в столицата Хавана избра предишния министър на туризма Мануел Мареро за министър-председател. Той е назначен от президента Мигел Диас-Канел, пише германското издание Die Zeit.

Изборът на Мареро продължава преструктурирането на властта в Куба. В продължение на десетилетия двамата революционни лидери и братя Фидел и Раул Кастро заемаха различни централни позиции в личен съюз - те бяха председатели на държавния съвет, глава на правителството и държавен глава едновременно.

Постът на министър-председател например е премахнат през 1976 г. с тогавашна нова конституция и е въведен отново с конституционна реформа през миналия април. Президентският пост също е бил въведен отново в хода на конституционната реформа и е бил ограничен до максимум два петгодишни мандата.

56-годишният архитект Мареро трябва да сподели поне част от властта с Диас-Канел. Изборът му е дошъл като изненада. Той е член на Народното събрание, но не и на мощното политбюро на Комунистическата партия.

Нищо не е променено в еднопартийната система. Единствената допусната партия остава Комунистическата партия, а Раул Кастро запазва ключовата си роля на основен партиен лидер.

Последни новини
Още от Новини от света