Fiat Chrysler и PSA подготвят споразумение за сливане за следващата седмица

Обединяването на двете компании ще създаде четвъртия по големина автомобилен производител в света

Снимка: Christopher Pike Снимка: Christopher Pike

Fiat Chrysler и PSA Group, производителят на Peugeot, целят да подпишат финално споразумение за сливане следващата седмица, с което ще формират четвъртия по големина автомобилен производител в света, твърдят запознати източници, цитирани от Bloomberg.

Въпреки че все още има някои въпроси за решаване, по отношение на меморандума за разбирателство беше постигнат прогрес, посочват източници, пожелали да запазят анонимност.

Начините за оценяване на потенциалните задължения на Fiat все още подлежат на допълнителни дискусии, в които участие имат над 100 мениджъра, става ясно още от информацията. PSA планира среща на Борда във вторник, в рамките на която да бъде разгледана сделката, твърди запознат източник.

Представители на Fiat и PSA отказаха коментар. Компаниите по-рано заявиха, че имат намерения за сключване на сделка преди края на годината.

Още по темата

След разкриването на плана за сливане конкурентната General Motors заведе дело за рекет срещу Fiat по обвинения за подкупи и корупционни схеми. Fiat обяви обвиненията за безсмислени. Анализатори на JPMorgan обаче очакват GM да поиска поне 6 млрд. долара за нанесени щети, като в най-лошия сценарий сумата може да достигне 15 млрд. долара.

Междувременно италианските данъчни власти обвиниха Fiat в отделен случай, че е подценила стойността на американския си бизнес с 5,1 млрд. евро (5,7 млрд. долара) по време на поетапното му придобиване преди няколко години. Представители на Fiat обявиха категорично, че не са съгласни с твърдението. Въпреки това тогава Италия имаше корпоративен данък от 27,5%, което предполага, че има риск Fiat Chrysler да плати 1,5 млрд. долара, като сумата все пак може да бъде намалена чрез преговори.

Акциите на Fiat поскъпнаха с 2,5% в Милано в четвъртък, с което пазарната стойност на френско-американския автомобилен производител достигна 20,6 млрд. евро. PSA приключи сесията вчера с ръст на цените на акциите от 2,3% в Париж и пазарна капитализация от 19,4 млрд. долара.

Сливането между Fiat Chrysler и PSA ще отнеме мястото на General Motors като четвъртия по големина автомобилен производител в света. Графика: Bloomberg

Сливане между Fiat Chrysler и PSA, вторият по продажби производител в Европа, ще създаде мощен съперник на Volkswagen. Според плана новата компания, базирана в Холандия, ще бъде ръководена от главният изпълнителен директор на PSA Карлос Таварес, докато ръководителят на Fiat Джон Елкан ще запази настоящата си роля.

 

Последни новини
Още от Новини от света