Месец след изборното поражение Орбан опитва да свие бюджета на Будапеща

Проектозакон на правителството предвижда намаляване на правомощията на кмета на столицата

Унгарският премиер Виктор Орбан. Снимка:  Stefan Wermuth/Bloomberg Унгарският премиер Виктор Орбан. Снимка: Stefan Wermuth/Bloomberg

Месец, след като загуби изборите в Будапеща, правителството на унгарския премиер Виктор Орбан представи предложение за намаляване на правомощията на новия кмет над бюджета на столицата, съобщава Bloomberg.

Проектозаконът на правителството има потенциал да се превърне в 3-годишна борба за власт между Орбан и опозицията до парламентарните избори в Унгария през 2022 г. Обединената опозиция спечели контрола над четири от петте най-големи градове в страната на местните избори миналия месец, нанасяйки най-голямото изборно поражение на Орбан за повече от десетилетие.

Още по темата

Проектозаконът предвижда да принуди властите в столицата да изразходват около 500 млн. долара годишно, които постъпват в бюджета от корпоративния данък - най-голямото приходно перо, като преди всичко останало сумата трябва да бъде инвестирана в обществения транспорт. До момента транспортната система в унгарската столица разчита на правителствени разходи, като изпълнението на настоящата мярка заплашва да се случи за сметка на други разходи от бюджета на столицата - например тези за социални услуги. 

Кметът на Будапеща Гергей Карачон призова правителството да оттегли законопроекта. Той настоя Орбан да не отстъпва от обещанието си да работи съвместно с общинските съвети въпреки победата над неговата партия.

Според заместник-кмета на Будапеща проектозаконът може да отвори вратата на правителството да изтласка финансово Будапеща. „Половината от приходите от корпоративния данък и сега се изразходват за автобуси, трамваи и метро. Ние обаче се опитваме да разберем каква всъщност е целта на правителството“, посочи той, цитиран от Bloomberg.

 

Последни новини
Още от Новини от света