Изборите са важни, но за Италия и липсата на избори е от значение

Дали и колко коалиционното правителство в Рим ще оцелее е важно за ЕС и инвеститорите

Снимка:  Alessia Pierdomenico/Bloomberg Снимка: Alessia Pierdomenico/Bloomberg

Политическите трусове доведоха до предсрочни избори в Италия през 1994, 1996 и 2008 г. Възможност за нови предсрочни избори се появи на хоризонта след краха на популистката коалиция на вицепремиерите Матео Салвини и Луиджи ди Майо тази година. Неочакваното обединение между антисистемното движение „Пет звезди“ на Ди Майо и лявоцентристката Демоктатическа партия предотврати новия вот и запази мястото на премиера Джузепе Конте. Това обаче промени позицията на Италия по няколко важни за Европейския съюз въпроси, пише  в свой анализ Bloomberg.

Колко значима е промяната в управляващата коалиция?

По време на 15-месечното управление на коалицията между движението „Пет звезди“ на Ди Майо и „Лига“ на Матео Салвини Италия имаше сблъсък с Европейския съюз по почти всички въпроси - от бюджета до имиграцията, като антиевропейската риторика поддържаше доходността на държавните ценни книжа на страната на рекорно високи нива. Сега проевропейските демократи замениха Салвини в правителството, като инвеститорите са по-малко притеснени, че финансите на Италия ще излязат извън контрол.

Първият бюджет на правителството на кабинета Конте II има за цел да осигури минимално фискално разширяване без конфронтация с Брюксел. Дефицитът се увеличава леко, докато основният проблем на Италия - дългът, не се решава пряко. Все пак досега инвеститорите явно са доволни, след като доходността по облигациите падна.

Ще оцелее ли това правителство?

Това не е ясно. Проевропейските демократи и антисистемното движение на Ди Майо имат дългогодишни спорове зад гърба си. Италианските правителства като цяло имат доста кратки животи. „Пет звезди“ и Демократическата партия обаче имат множество причини да направят всичко възможно да останат заедно, колкото се може по-дълго, дори ако е възможно до следващите избори през 2023 г.

Една от общите им цели е да се опитат да отложат предаването на властта в ръцете на „Лига“ и Салвини, тъй като проучванията за момента сочат, че те ще спечелят ранни избори. Това би им дало не само контрол над правителството, но и тласък за следващите президентски избори, които са насрочени за 2022 г.

Както демократите, така и „Пет звезди“ имат необходимост от време, за да спечелят обратно гласоподавателите. Те също така могат да се опитат да въведат промени в изборните закони на Италия като част от опита им да затруднят Салвини да спечели мнозинство.

Какво значи това за Салвини?

„Лига“ все още печели над 30% подкрепа в изследванията, доста повече от всяка друга партия. Тя може да спечели дори мнозинство на избори, ако поднови съюза си с други десноцентристки партии.

Сега, когато партията е в опозиция, антиимигрантската риторика на Салвини среща много по-малка публика. Ако Салвини получи властта на следващите избори, когато и да се проведат те, ЕС и инвеститорите могат да се окажат в ситуация, в която да се надяват на умерен съюзник на Салвини, който вече беше презрян от европейските партньори – бившият премиер Силвио Берлускони.

Какви са заплахите пред управляващата коалиция?

Първият бюджет на новото правителство ще включва само минимилни стъпки към спазването на обещанията му, част от които са намаляване на данъците и зелени инвестиции. Може да отнеме на „Пет звезди“ и демократите няколко години, за да изпълнят в крайна сметка обещанията си.

Междувременно Салвини е готов да използва провалите на управляващата коалиция в своята риторика. Регионалните избори пък ще тестват силата на алианса "Пет звезди" - демократи.

Правителствената политика по отношение на миграцията също има ключово значение заради Салвини, които превърна миграцията в основна тема в държавата. Бившият премиер Матео Рензи също може да усложни ситуацията чрез амбициите си за създаване на собствена партия.

Последни новини
Още от Новини от света