Кризата с Boeing се задълбочава след поредните изплували проблеми

При последния си ход компанията замени ръководителя на подразделението за граждански самолети

Снимка: Stephen Brashear Снимка: Stephen Brashear

Някой трябваше да поеме вината за последния разрушителен обрат в кризата с модела 737 Max на Boeing и този някой изглежда е ръководителят на подразделението за граждански самолети Кевин Макалистър, пише в коментар за Bloomberg Брук Съдърланд.

Boeing обяви изненадващо във вторник вечерта – по-малко от 24 часа, преди да бъдат публикувани резултатите на компанията за третото тримесечие, че Макалистър е отстранен от поста си. През 2016 г. той се присъедини към Boeing от General Electric, като пое ръководството на отговорния отдел за проблемите на модела Max, който беше приземен за 7 месеца след две фатални катастрофи. Макалистър ще бъде заменен на поста в Boeing от Стан Дийл, изпълнителният директор на Boeing Global Services.

Промените в ръководството на Boeing се случват на фона на репутационни проблеми за компанията след публикуваните миналата седмица съобщения, които сигнализират за нередности в контролната система на Max години, преди същият софтуер да бъде свързан с инцидентите.

Съобщенията повдигнаха съмнения, че ще бъде трудно за Федералната авиационна администрация на САЩ (FAA) да даде съгласието си за връщането на самолетите от този модел във въздуха преди края на тази година, въпреки че Boeing осъществи напредък при отстраняване на проблемите.

От Boeing дадоха обяснения, които обаче е малко вероятно да ограничат гнева на регулаторите, някои от които вече призоваха за отстраняването на главния изпълнителен директор Денис Мюленбург.

Публикациите на съобщения, разкриващи проблеми с модела 737 Max на Boeing, доведоха до един от най-резките спадове в цаната на акциите на компанията след кризата от май. Графика: Bloomberg.

Миналия месец Boeing обяви, че започва организационни промени, като Бордът лиши Мюленбург от председателския пост на 11 октомври.Въпреки това обаче ясно се вижда липсата на ресурси и необходимата информация за правилната оценка на сложния дизайн на Max. Според доклада Boeing е упражнявала „неоправдан натиск“ върху служителите, имащи правомощия от FAA да одобряват промените.

Тази привидна неспособност да се гарантира пълната отчетност и прозрачност остава най-големият проблем на компанията. Докато Boeing не успее да промени това, ще е невъзможно за нея напълно да се дистанцира от тази криза.

Един циничен прочит на промените в ръководството показва, че Макалистър просто е по-лесно заменим от Мюленбург в конкретния момент, тъй като главният изпълнителен директор трябва да свидетелства пред Сената на 29 октомври, ден преди насрочената му поява пред Камарата на представителите на САЩ.Мюленберг вероятно е прекарал часове наред в подготовка за огъня, на който ще бъде подложен, а Boeing просто няма време да го замени с друг.

Денис Мюленбург, вдясно, и Кевин Макалистър, вляво. Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

По отношение на съобщения, които са притеснили регулаторите, от Boeing посочиха, че описанието на системата за стабилизиране при полет MCAS (Maneuvering Characteristics Augmentation System) като „възмутителна“ е било относно грешка в тестващия полета симулатор.

Още по темата

Още по темата

Междувременно всички големи клиенти на Max отстраниха използването на модела от разписанието си поне до януари 2020 г., давайки надежди, че полетите ще бъдат възстановени навреме за ваканционния сезон.

В работата си като ръководител на търговското звено Макалистър имаше задачата не само да подпомага работата по подобряването на системата на Max, но и да управлява отношенията с клиентите. Изглежда той отпада и от двата фронта. The New York Times публикува статия за Макалистър, в която той е описан като недостатъчно активен при справянето с кризата с Max, както и неспособен да приеме критиките за проблемите към самолетите, обвинявайки за тях своите предшественици.

За момента по всичко личи, че Макалистър едва ли ще остане последният ръководител, на когото Boeing затръшва вратата.

Последни новини
Още от Новини от света