Битката на Джонсън за Brexit: Какво следва?

Тази седмица ще е критична за Великобритания и за плановете на правителството в Лондон

Борис Джонсън. Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg Борис Джонсън. Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Премиерът Борис Джонсън се провали в първия си опит да прокара сделката си за Brexit в британския парламент и беше принуден да поиска удължаване на срока след 31 октомври. Въпреки това той заяви, че ще се бори с всички сили, за да изкара Великобритания от Европейския съюз преди тази дата. Ето какво би могло да се случи, според плановете на английското правителство, пише Bloomberg.

Понеделник, 21 октомври:

Стотици правителствени служители започват да изпълняват плана за Brexit без сделка, наречен „Операция жълт чук (Operation Yellowhammer)”. Борис Джонсън ще предложи друго „смислено гласуване“ на своята сделка с ЕС. Според правителството има голяма вероятност Джон Бъркоу, председател на Камарата на общините, да не позволи повторен вот на база на това, че депутатите вече са гласували за сделката и повторно гласуване по една и съща тема е забранено. Очаква се правителството да публикува и проектозакон за Brexit, който обаче няма да бъде обсъждан преди края на седмицата. Шотландски съд ще реши дали Борис Джонсън се е съобразил със законовото изискване да поиска отлагане на Brexit, ако не е постигната сделка.

Вторник, 22 октомври:

Правителството ще предложи ускоряване на работата по Закона за споразумение за оттеглянето – важна част от плана за приемане на сделката за Brexit на Джонсън, което да предотврати развод без сделка. Така ще се постави времева рамка за ускоряване на работата по закона за Brexit в парламента преди крайната дата от 31 октомври, като Камарата на общините (Долна камара) трябва да е готова до края на работния ден в петък, а Камарата на лордовете (Горна камара) да заседава извънредно през уикенда.

Още по темата

Опасенията на британското правителство обаче са, че би могло да загуби вота по тази времева рамка, а това би означавало, че Законът за споразумение за оттеглянето няма въобще да влезе в сила.Или казано по друг начин да не успее да влезе в сила преди 31 октомври, което би означавало Brexit без сделка или по-вероятно – отлагане. Ако правителството успее да спечели гласуването в парламента, депутатите ще започнат дебати по закона незабавно.

И накрая, остава и изискването Европейският съюз да одобри формално подадената от Лондон молба за отлагане на Brexit, за което е възможна спешна среща на върха в Брюксел преди края на месеца.

Последни новини
Още от Новини от света