Британският парламент отложи гласуването на сделката за Brexit

Премиерът Борис Джонсън ще трябва да поиска от ЕС допълнително отлагане на процеса

17:12 | 19 октомври 2019
Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg
Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Британският премиер Борис Джонсън ще трябва да пише на Европейския съюз с искане за ново отлагане на Brexit след ден на тежки преговори в парламента в Кралството, съобщава Bloomberg.

Депутатите подкрепиха с 322 на 306 гласа предложението на бившия консерватор Оливър Летуин за отлагане на решението относно сделката, което принуждава премиера да поиска отлагане на Brexit до 31 януари. 

Летуин посочи, че промяната ще гарантира, че Великобритания няма да напусне блока без споразумение на 31 октомври. 

Лидерът на опозиционните лейбъристи Джереми Корбин заяви по-рано, че неговата партия няма да одобри споразумението, и призова британските избиратели да имат последната дума.

Много депутати на лейбъристите, Либералните демократи и Шотландската национална партия продължаваха да хранят надежди до последно за нов референдум, по-добро споразумение, избори преди Brexit или дори отмяна на излизането на Великобритания от ЕС, пише Investor.bg.

Bloomberg TV Bulgaria припомня, че споразумението между Джонсън и лидерите на блока беше постигнато в четвъртък. 

„Там, където има воля, има и сделка - имаме такава! Това е честно и балансирано споразумение за ЕС и Обединеното кралство и свидетелства за нашия ангажимент да намерим решение. Препоръчвам (срещата на върха на ЕС) да одобри тази сделка “, заяви председателят на Европейската комисия Жан Юнкер в Twitter, оповестявайки новината за споразумението.

"Не се плаша от този конкретен резултат", заяви британският премиер след гласуването. "Най-добре както за Обединеното кралство, така и за цяла Европа, е да напуснем с тази нова сделка на 31 октомври", добави той. 

Джонсън бе категоричен, че няма да преговаря за забавяне с ЕС, „дори и когато законът ме принуждава да го направя“, закана, която вероятно ще го изправи пред съда.

Премиерът заяви, че възнамерява през следващата седмица да прокара закон, който задължително изисква осъществяването на Brexit до 31 октомври.

Вижте повече на Investor.bg.