Ефектът от Brexit върху световната икономика ще е минимален

Според бившия гуверньор на АЦБ Великобритания е в тежка криза, но последствията от Brexit няма да дестабилизират ЕС

12:27 | 20 октомври 2019
Обновен: 12:33 | 20 октомври 2019
Снимка: Luke MacGregor/Bloomberg
Снимка: Luke MacGregor/Bloomberg

Brexit няма да окаже силно въздействие върху европейската или световната икономика, коментира бившият гуверньор на Английската централна банка (АЦБ) Мервин Кинг. Позицията на Кинг е напълно противоположна на тази на редица влиятелни политици, които смятат, че излизането на Великобритания от Европейския съюз (ЕС) ще засили забавянето на световния икономически растеж, пише Bloomberg.

“Не смятам, че Brexit ще има значително влияние върху Европа или други държави извън Стария континент. Не мисля, че дългосрочните икономически последствия от излизането на Великобритания от ЕС ще са големи“, заяви Кинг по време на годишната конференция на Международния валутен фонд (МВФ) във Вашингтон.

Той не говори за потенциалния ефект от Brexit без сделка. Според мнозина анализатори при подобен сценарий влиянието ще бъде много по-негативно за икономиката.

Влиянието от продължаващата несигурност относно търговията и Brexit е важна тема на дискусиите на срещите на МВФ. Министър-председателят на Великобритания Борис Джонсън беше принуден да поиска от Брюксел отлагане на Brexit. Все още няма голяма яснота какво ще се случи.

„Великобритания се намира в средата на най-лошата си политическа и конституционна криза от много години“, коментира Кинг.

Бившият гуверньор на АЦБ, който се оттегли от поста си през 2013 г., и преди е взимал участие в дебатите за Brexit. Преди година той критикува остро споразумението на Тереза Мей.

В речта си Кинг заяви, че индустриализираният свят е в стагнация и че трябва да се пренасочат ресурсите, за да се увеличи растежа. Според него не трябва да се разчита единствено на монетарна и фискална политика.

„Виждаме от доказателствата, че централните банки не са единственият фактор, тъй като не сме се измъкнали от капана на нисък растеж“, обясни Кинг.